• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljen prvi četbot privrede Srbije: Šta sve može ovaj digitalni asistent?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Servis će biti dostupan na sajtu Privredne komore Srbije tokom cele godine potpuno besplatno

  • 0
predstavljen bizčet na kopaonik biznis forumu Foto: PKS/Boban Ristić
  • Pruža brze i jednostavne informacije važne za poslovanje

  • Pokriva teme od komorskih usluga, preko analize tržišta, uslova poslovanja i investiranja, do potencijala tržišta rada i obrazovnog sistema

  • Dostupan za domaću, tako i stranu privredu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zvanično je predstavio prvi četbot privrede, nazvan Bizčet, na 31. po redu Kopaonik biznis forumu. U pitanju je servis na kom je radio Centar za digitalnu transformaciju u okviru PKS.

"Bizčet je prvi digitalni asistent u regionu i jedan od prvih u Evropi namenjen poslovnoj zajednici koji je uspostavila neka poslovna asocijacija i koji je 'verziran' za pitanja važna za poslovanje u različitim fazama" - poručio je predsednik PKS, pa nastavio:

"Ako želite da dobijete informaciju kako da osnujete firmu, kako do određenih olakšica, kako da povratite porez i šta vam je potrebno za to, kako da dobijete Open Balkan ID broj i radne dozvole, zatim, vizu za strane radnike, naš digitalni asistent vas vodi korak po korak".

Kako je ranije saopštio Čadež, reč je o "digitalnom asistentu za poslovanje u Srbiji" baziran na veštačkoj inteligenciji i OpenAI tehnologiji.

Iz Centra za digitalnu transformaciju PKS poručuju da je ovaj servis u mogućnosti da u "svakom trenutku 24 sata dnevno tokom cele godine pruža pravovremene realne informacije kako domaćoj, tako i stranoj privredi".

"Ovaj servis je baziran na OpenAI tehnologiji, koja je u mogućnosti da obradi u realnom vremenu svu dokumentaciju u bilo kojoj formi", pojasnio je Dragan Tanasković, komercijalni direktor CDT-a.

Servis će biti dostupan na sajtu Privredne komore Srbije tokom cele godine.

"Potpuno je besplatan kako za domaću tako i za stranu privredu ili bilo koga ko je u potrazi za informacijama o poslovanju ili dolasku u našu zemlju", dodaje Tanasković.

"Unapređuje poslovanje i povećava produktivnost"

predstavljen bizčet na kopaonik biznis forumu Foto: PKS/Boban Ristić

Milan Gospić, direktor Majkrosoft Srbija, poručio je na predstavljanju Bizčeta da digitalna transformacija i upotreba veštačke inteligencije menja način na koji radimo, unapređuje poslovanje i povećava produktivnost.

"Majkrosoft je istrajan u svojoj misiji da osnaži svakog pojedinca i organizaciju da postignu više. Izuzetno smo ponosni kada o svojim inovacijama i upotrebi Majkrosoft tehnologije pričaju naši partneri i klijenti, kao danas. PKS i Centar za digitalnu transformaciju su prikazali inovativan način korišćenja najmodernije Majkrosoft tehnologije veštačke inteligencije i Cloud-a. To je potpuno automatizovan informativni servis, baziran na Azure AI platformi, namenjen je pružanju ključnih informacija privredi, koristeći naprednu RAG tehniku veštačke inteligencije za optimizaciju procesa i unapređenje poslovnih odluka".

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari