• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo poglavlje u istoriji čovečanstva, Gugl stiže u svemir: Šta nam donosi lansiranje MethaneSATa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj podvig izvodi se uz pomoć veštačke inteligencije

  • 0
SpaceX satelit emisija metana ekologija Foto: Environmental Defense Fund
  • Trećina globalnog zagrevanja povezana je sa metanom
  • Naftne i gasne kompanije najavile drastično smanjenje curenja metana do 2030. godine
  • Najveći izvor emisije metana je poljoprivreda

SpaceX u ponedeljak je uspešno lansirao satelit koji "menja igru". Nazvan MethaneSAT, novi satelit će pratiti curenje metana iz naftnih i gasnih kompanija širom sveta.

Metan je ključni pokretač klimatskih promena. Kada je u pitanju zadržavanje toplote unutar Zemljine atmosfere, metan je preko 28 puta moćniji od ugljen-dioksida, piše Biznis insajder.

Fond za zaštitu životne sredine razvio je MethaneSAT, a Gugl se udružio sa njma kako bi napravio svoju prvu globalnu mapu metana do kraja godine i kako bi svi mogli da je vide, čime započinje nova era "klimatske odgovornosti".

SpaceX satelit emisija metana ekologija Foto: Google Earth Engine

"Nakon besprekornog lansiranja, MethaneSAT se kreće ka svemiru", izvestio je EDF u ponedeljak.

Metan je moćan gas, povezan sa otprilike trećinom globalnog zagrevanja. Najveći izvor emisije metana je poljoprivreda. Ali energetski sektor je tik za njim, sa udelom od oko 40 odsto.

SpaceX satelit emisija metana ekologija Foto: Environmental Defense Fund

Praćenje ovog sektora trebalo bi da bude prioritet, posebno zato što već postoje isplativi načini za smanjenje curenja metana, navodi Međunarodna agencija za energiju.

Koristeći veštačku inteligenciju koju koristi i za identifikaciju drveća, pešačkih prelaza, raskrsnica sa satelitskih snimaka, Gugl će mapirati infrastrukturu nafte i gasa. Zatim će kompanija prebaciti podatke MethaneSAT-a na mapu kako bi otkrila odakle dolazi curenje.

MethaneSAT bi trebalo da pomogne naftnim i gasnim kompanijama da ispune ciljeve za drastično smanjenje curenja metana do 2030. godine, navodi EDF.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari