• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl "stiže do svemira": Bezos još pre 4 godine podržao projekat sa 100 miliona dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija sarađuje na projektu sa Fondom za zaštitu životne sredine

  • 1
Zemlja planeta Foto: Tanjug/AP/NASA
  • Gugl će mapirati zagađenja metanom iz svemira; 
  • Satelit MethaneSAT trebalo bi da bude lansiran sledećeg meseca;
  • Gugl će koristiti veštačku inteligenciju kako bi napravio globalnu mapu zagađenja;

Kompanija Gugl najavila je partnerstvo sa neprofitnim Fondom za zaštitu životne sredine (EDF), u cilju mapiranja zagađenja metanom iz svemira.

Kroz ovu saradnju, kompanije se nadaju da će uspeti da odrede odakle veliki deo tih emisija curi. S tim ciljem, sledećeg meseca, EDF planira da lansira svoj satelit MethaneSAT.

U međuvremenu, Gugl koristi veštačku inteligenciju za mapiranje naftne i gasne infrastrukture kako bi napravio globalnu mapu izvora zagađenja.

U prvih 20 godina nakon što uđe u atmosferu, metan je 80 puta jači od ugljen-dioksida u zagrevanju planete. Na sreću, metan ima mnogo kraći životni vek od CO2, koji se može zadržati u atmosferi stotinama godina duže.

Pošto je to moćan, ali kratkotrajan zagađivač klime, sprečavanje zagađenja metanom može imati veliki i neposredan uticaj na klimatske promene prenosi The Verge.

Pokretanje projekta podržala je i Novozelandska svemirska agencija, što MethaneSAT čini prvom svemirskom misijom u zemlji koju finansira vlada.

Inače, projekat je podržao i sam Džef Bezos 2020. godine sa 100 miliona dolara. Očekuje se da će satelit biti lansiran na raketi SpaceX Falcon 9 sledećeg meseca.

Kako će funkcionisati satelit?

Orbitirajući oko Zemlje 15 puta dnevno, MethaneSAT će istraživati nivoe metana u najvećim svetskim regionima za proizvodnju nafte i gasa. Algoritmi koje pokreće Google Cloud omogućiće EDF-u da prati koliko se metana emituje tokom vremena.

Podaci će biti javno dostupni istraživačima i kreatorima politike putem veb lokacije MethaneSAT-a i Google Earth Engine-a, platforme geoprostornih podataka kompanije zasnovane na oblaku.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari