• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski naučnici rade na leku za SMA: U prvoj fazi koriste veštačku inteligenciju, biće testiran na životinjama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje finansira Fond za nauku Republike Srbije

  • 0
Centar za humanu molekularnu genetiku
, Skrining na SMA Foto: Nikola Tomić
  • Istraživanje vrše naučnici univerziteta u Kragujevcu i Beogradu
  • Dobili su oko 285.000 evra od Fonda za nauku
  • Prva očekivanja su da bi novi, domaći lek za SMA mogao biti dostupan za deset godina 

Naučnici univerziteta u Kragujevcu i Beogradu počeli su da razvijaju lek za ublažavanje simptoma spinalne mišićne atrofije - retkog i progresivnog neuromišićnog oboljenja. Istraživanja finansira Fond za nauku Republike Srbije. Očekuje se da bi lek mogao da bude dostupan za desetak godina i biće znatno jeftiniji od postojeće tri terapije u svetu i Srbiji.

Cena jednog od najskupljih lekova na svetu - zolgensme  - iznosi 2,1 milion evra. Toliko novca su morali da prikupe mnogi roditelji obolele dece. Za njih je to bio najteži period u životu.

Tri terapije su o trošku države, ali sa željom da pomognu obolelima, u koštac sa tim retkim i progresivnim neuromišićnim oboljenjem uhvatili su se i naučnici univerziteta u Kragujevcu i Beogradu.

Prof. dr Milan Mladenović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu ističe da se uz pomoć tehnologije radi na leku koji bi sprečio odumiranje mišića.

Za istraživanja su od Fonda za nauku dobili oko 285.000 evra i radiće se u nekoliko faza, piše RTS.

"Prva faza jeste dizajn aktivnih jedinjena pomoću veštačke inteligencije", objašnjava dr Nevena Tomašević, sa PMF Kragujevac, dalje navodeći naredne dve faze.

Potom slede laboratorijska testiranja na životinjama.

"Mi u ovom trenutku imamo sve neophodne dozvole za rad sa eksperimentalnim životinjama, znači dozvolu i saglasnost etičke komisije", kaže dr Sanja Matić iz Instituta za informacione tehnologije Kragujevac.

Ako sve bude po planu, trebalo bi da za tri godine počnu kliničke studije, odnosno ispitivanja na pacijentima. Taj proces potrajaće desetak godina. Novi lek neće zameniti postojeće terapije, ali će se zajedničkom primenom postizati bolji rezultati. Prema proceni naučnika, od zolgensme će biti oko 1.000 puta jefitniji i moći će da ga koriste svi oboleli.

U zemlji je oko 130 obolele dece i odraslih. Od septembra prošle godine, kada je u svim pordilištima u zemlji uveden skrining na ovu retku genetsku bolest, od 25.000 testiranih, pozitivno je bilo pet beba.

PKS organizuje 19. marta stručni skup o dobrim kliničkim praksama

U Privrednoj komori Srbije 19. marta biće održan stručni skup na kojem će učesnicima biti predstavljene smernice dobre kliničke prakse u slučaju kliničkih ispitivanja lekova, kao i zahtevi standarda ISO 14155 za kliničko ispitivanje medicinskih sredstava.

Kako je saopšteno iz PKS, učesnicima će biti predstavljeni i zahtevi i praksa u slučaju kliničkog ispitivanja proizvoda u cilju dokazivanja tvrdnji za kozmetičke proizvode i izjave za dijetetske suplemente.

Dodaje se da PKS skup "Dobra klinička praksa u kliničkom ispitivanju proizvoda za humanu upotrebu - propisani zahtevi i praksa" organizuje na predlog Saveta za kvalitet u farmaceutskoj praksi.

"Dobra klinička praksa u kliničkom ispitivanju (GCP) predstavlja međunarodni etički i naučni standard kvaliteta za planiranje, sprovođenje, evidentiranje i izveštavanje o ispitivanjima na ljudima", ističe PKS.

Link za prijavu učešća, kako prenosi Tanjug, otvoren je do 17. marta.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari