• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U šabačkoj bolnici prvi put korišćena virtuelna hologramska tehnologija za konsultacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primena uz pomoć uređaja HoloLense2 koji je konstruisao Majkrosoft

  • 0
Virtuelne naočare, virtuelna stvarnost Foto: Freepik, Printskrin: Google maps

Virtuelna hologramska tehnologija za konsultacije o pacijentima po prvi put je iskorišćena u šabačkoj Opštoj bolnici Dr Laza K. Lazarević. To je postignuto uz pomoć uređaja HoloLens2 kompanije Microsoft prenosi eKapija.

U uređaj se mogu uneti sve informacije iz elektronskog zdravstvstvenog kartona pacijenta, odnosno svi načinjeni radiografski snimci i prikazi MSCT–a, laboratorijske i druge analize, preneo je sajt bolnice.

Sve ovo se prezentuje u vidu holograma i uz audiovizuelni prikaz samog pacijenta, konsultanti u drugim ustanovama mogu imati uvid u zdravstveno stanje prikazanog pacijenta.

Na taj način, prezentaciju slučajeva dva pacijenta koji se leče u Jedinici intenzivnog lečenja šabačke bolnice pratilo je 15 ustanova.

Pored prof. dr Predraga Stevanovića, posredstvom naočara za virtuelnu realnost koje je nosila dr Mirjana Poledica, prezentaciju su direktno pratili i UKCS Novi Sad, KC Niš, KBC Dragiša Mišović, KCS Beograd, IORS Beograd, dečja klinika u Tiršovoj, ali i bolnice u Sremskoj Mitrovici, Kladovu, Subotici, Novom Pazaru, Pančevu, Banja Luci.

"Najveći značaj ovog projekta je za nas, manje centre, koji na ovaj način možemo da se konsultujemo sa kolegama iz drugih ustanova. Možemo da uradimo prikaz pacijenta i da od drugih kolega dobijemo konsultaciju i savet za terapiju, dodatnu dijagnostiku, lečenje pacijenta. Ovim nam je omogućena brža razmena informacija o stanju pacijenta između klinika", poručuju iz bolnice.

Ustanova je dobila ovaj uređaj na korišćenje do kraja godine, a reč je o projektu Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari