• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za šta sve možete koristiti veštačku inteligenciju u svakodnevnom životu? Ovo je 10 načina na koje može pomoći

Vreme čitanja: oko 5 min.

Može da posluži za pomoć pri kupovini poklona, ali i za organizovanje obaveza

  • 0
chatbot Foto: Shutterstock
  • Veštačka inteligencija ima svoja ograničenja, zbog toga se ne savetuje da služi kao odmena u ličnim odnosima
  • Takođe je pametno da joj se "povere" manji zadaci
  • Vrlo je bitno postaviti se u ulogu šefa, pri čemu je četbot samo lični asistent - pomoć, ne i odmena

Toliko se priča o veštačkoj inteligenciji i čertbotovima ovih dana, ali za šta je to zaista dobro? Ako ste se mučili da shvatite kako da zapravo koristite veštačku inteligenciju (AI) u svojoj svakodnevici, niste sami. Mnogi se osećaju izgubljeno, ali konkretni slučajevi upotrebe četbotova nisu tako očigledni kao što se možda misli. Ovi magični alati bi trebalo da preuzmu poslove i ubrzano poboljšavaju svet, ali da li im uopšte verujete da napišu imejl?

Ključ za stvarno korišćenje četbota u svom životu jeste znati za koje zadatke ga koristiti, i što je još važnije, za šta ga ne koristiti. Opšte pravilo je početi od malih zadataka sa relativno malim ulozima. Ovo vas može osloboditi da kasnije razmišljate i o odlukama koje imaju veći uticaj. Želite da vam AI zapravo pomogne u životu, a ne da ga učini stresnijim.

Četbot može biti od pomoći u ranim fazama rada, piše Gizmodo.

Isto tako, ne bi trebalo da koristite Četbot za obavljanje zadataka koji su previše lični: pisanje voljenima ili za druge zadatke u kojima je vaše lično i "ljudsko" važna karakteristika. Međutim, to ne znači da AI uopšte ne može pomoći.

Evo 10 konkretnih načina na koje ChatGPT, ili bilo koji četbot, može poboljšati vaš život.

1. Pomoć pri kupovini poklona

Ako ste loši u odabiranju poklona, ako su vam svaki rođendan i godišnjica lična noćna mora, možete se obratiti četbotu. "Pomozi mi da izaberem poklon za moju mamu koja voli baštovanstvo", ili "Pomozi mi da izaberem poklon za prijatelja koji voli prirodu", primer je zadatka koji biste mogli zadati četbotu. Veštačka inteligencija će vam onda izlistati mogućnosti od kojih treba da odaberete pravu.

poklon Foto: Pixabay

2. Servis za odgovore na "glupa pitanja"

Svi imaju ta pitanja koja zvuče glupo da nam je neprijatno da ih postavimo pravoj osobi. Četbotovi su odlični za ovo i često mogu dati brže rezultate od pukog guglanja. Konkretno, četbot je odličan za naknadna, "follow-up" pitanja – kada želite da zađete dublje u neku temu. Možda se pitate: "Kako funkcionišu klima uređaji?" ili nešto čega se plašite da je opšte poznato. Možda želite i specifične odgovore o tome kako funkcioniše, uključujući dodatna pitanja kao što su: "Kako hemikalije koja hladi vazduh nikada ne nestane?". Četbot je odličan za ovakve upite.

3. Pomoć za "brejnstorming"

Jedan od najboljih slučajeva upotrebe je za pokretanje službenog projekta. Ponekad možete biti zbunjeni oko toga odakle da počnete. AI može biti neverovatan alat koji će vam pomoći na početku. Recimo da radite u školskom odboru i želite da osmislite nove inicijative kako biste decu izveli napolje posle škole.

Možete zamoliti AI da vam da listu ideja, a zatim koristite svoj "ljudski sud" da odaberete najbolju. Tretirajte AI kao pomoćnika, a sebe kao šefa.

Žena, inteligencija razmišljanje Foto: Shutterstock

4. Planiranje ljubavnih sastanaka

Ako po prirodi niste romantični, veštačka inteligencija može biti od pomoći za osmišljavanje specijalnih momenata sa partnerom. Pre nego što odbacite ovu ideju, četbot bi mogao osmisliti ideje kojih se sami ne biste setili. Najbolji način da to uradite je da četbotu kažete u čemu uživate i vi i vaš partner.

5. Sumirajte dugačke podkaste za koje nemate vremena

Četbot može biti odličan način za sumiranje podkasta za koje nemate vremena. Recimo da želite da saznate više o nedavnom pojavljivanju neke javne ličnosti, ali nemate vremena da gledate triiposatni intervju, možete jednostavno pitati četbot: "O čemu je _______ (ime i prezime javne ličnosti) govorio u podkastu?" Daće vam kvalitetan pregled, a zatim možete postavljati dublja pitanja o bilo kojoj specifičnoj temi koja vas zanima. Čak će vam dati vremenske oznake koje možete preskočiti, tako da možete preskočiti teme koje vas ne zanimaju.

6. Ideje za obrok

Četbot je zapravo odličan alat za otkrivanje šta da radite sa nasumičnim sastojcima u frižideru. Možete samo da unesete: "Koji brzi obrok mogu da napravim sa jajima i šargarepom" ili šta god da imate u frižideru. Četbot izlaže detaljna uputstva od početka do kraja, opcione dodatne sastojke za jelo, pa čak navodi koliko će sve to trajati.

vežbanje, kod kuće, rekviziti, tegovi, lopta Foto: Pixabay.com

7. Personalizovani plan vežbanja

Nemamo svi luksuz da dobijemo ličnog trenera, ali sa četbotom možete imati sledeću najbolju stvar. Veštačka inteligencija će vam dati prilagođen plan vežbanja prema vašim željama koji vam može pomoći da postignete svoje ciljeve. Često je najteži deo doslednog vežbanja samo kreiranje režima koji možete da sledite.

Može zatražiti: "Daj mi plan treninga snage koji uključuje tri dana treninga u nedelji, koji će mi pomoći da oblikujem ruke i leđa." Možete čak i zatražiti da prati savete vaših omiljenih stručnjaka za fitnes.

8. Davanje saveta prijateljima u teškim situacijama

Iako četbot svakako nije zamena za terapeuta ili prijatelja od poverenja, može se pokazati od pomoći u određenim situacijama. Svi smo imali prijatelje koji pitaju za savet. Četbot može biti odlično rešenje za pomoć u ovim situacijama - da i sami dobijete savet, a da ne otkrijete njihovu privatnost. To je, čini se, pristojno drugo mišljenje kada niko drugi nije dostupan.

9. Savetnik za karijeru

Ako želite da unapredite svoju karijeru, pronalaženje mentora ili profesionalnog savetnika može biti teško. Četbot nudi pristojno rešenje za ovaj problem. Recite mu na primer: "Želim da se unapredim u ______ (konkretnoj) oblasti" ili druge specifične upite u kojima se detaljno navode ciljevi u karijeri. Iako kao da nije savršen savetnik u karijeri, bolje je nego ništa. Može vam dati neke sjajne ideje.

10. Pokretanje ličnih projekata

Svi imamo te hobije u koje bismo zaista voleli da se uključimo, ali jednostavno ne znamo odakle da počnemo. Četbot može biti odličan vodič za početak. Recimo da želite da počnete da pravite kućice za ptice. Postoji mnogo početnih informacija i alata koje morate da nabavite pre nego što krenete. Četbot je veoma direktan, efikasan način za dobijanje ovih informacija. To je kao da koristite Gugle pretragu, ali koja može da odgovori na vaša specifična pitanja i da vas uputi u pravom smeru.

Najbolji način da razmišljate o četbotu jeste kao da je vaš pomoćnik. Da imate ličnog asistenta u stvarnom životu, kako biste ga koristili da vam pomogne da postignete svoje ciljeve? Ne biste mu tražili da donose odluke umesto vas, ali bi vam mogli pomoći da se organizujete i pokrenete određene zadatke. Zar ne?

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari