• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je Maskova kompanija objavila izvorni kod svog Groka? Nedavno podneo tužbu protiv Open AI

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grok je u novembru 2023. integrisan u društvenu mrežu Iks kao četbot

  • 0
Ilon Mask, Grok Foto: Tanjug/AP, Tada Images / Shutterstock.com
  • Objavljena osnovna verzija koda modela Grok iz oktobra 2003. godine

  • Model je u to vreme nije bio obučen u bilo kakve specifične svrhe

  • Od kraja prošle godine pristup Groku su imali samo pretplatnici

Kompanija za razvoj veštačke inteligencije X AI u vlasništvu američkog milijardera Ilona Maska objavila je izvorni kod svog AI modela Grok na platformi Githab (GitHub), prenosi portal Verdž.

Firma je saopštila da je na Githabu objavila osnovnu verziju koda modela Grok iz oktobra 2013. godine, pre nego što je model obučen za bilo kakve specifične svrhe, navodi se u saopštenju kompanije xAI.

Kako prenosi Tanjug, Grok je u novembru 2023. integrisan u društvenu mrežu Iks (Tviter) kao četbot, a pristup njemu su imali samo pretplatnici.

Mask je početkom meseca pred sudom u San Francisku podneo tužbu protiv kalifornijske kompanije Open AI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva, preneli su mediji.

Američki milijarder je tada, između ostalog, kritikovao Open AI zbog toga što je kompanija usvojila praksu zatvorenog koda.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari