• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nvidia otkrila koliko će koštati najnoviji AI čip: Potrošili 10 milijardi dolara na istraživanja i razvoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

AI čipovi utrostručili prodaju Nvidije od početka "buma" u oblasti veštačke inteligencije

  • 0
Jensen Huang, Nvidia Foto: Tanjug/AP
  • Po ceni Blekvel je u sličnom rasponu kao njegov prethodnih Hoper

  • Većina tehnoloških kompanija koristila je Nvidijin H100 za obuku AI modela 

  • Ocenjuje se da će novi čip biti tražen za AI softvere, poput ChatGPT-ja

Američki proizvođač računarskoh čipova Nvidia saopštio je danas da će grafički procesor sledeće generacije za veštačku inteligenciju (AI), nazvan Blekvel (Blackwell), koštati između 30.000 i 40.000 dolara po jedinici.

Izvršni direktor Jensen Huang procenio je da je Nvidia potrošila oko 10 milijardi dolara na troškove istraživanja i razvoja pomenutih čipova, preneo je Si-En-Bi-Si.

Čip će verovatno biti veoma tražen za AI softvere kao što je ČetGPT, prenosi Tanjug.

Novi grafički procesor biće po ceni u sličnom rasponu kao i njegov prethodnik H100, koji košta između 25.000 dolara i 40.000 dolara po čipu.

"Hoper" generacija predstavljena je 2022. godine i bila je značajno skuplja od Nvidijinih AI čipova prethodne generacije.

Američki proizvođač čipova najavljuje novu generaciju AI čipova otprilike svake dve godine, a najnoviji, poput Blekvela, brži su i energetski efikasniji, predstavljaju kombinaciju dva čipa i fizički su veći od prethodne generacije.

AI čipovi su utrostručili tromesečnu prodaju Nvidije otkada je bum veštačke inteligencije počeo krajem 2022. godine, kada je najavljen ČetGPT kompanije OpenAI.

Većina vodećih kompanija u oblasti AI, kao i programeri, koristili su Nvidijin H100 za obuku svojih AI modela tokom prošle godine, navodi Si-En-Bi-Si.

Kompanije Nvidia i Del razvile sistem za uvođenje veštačke inteligencije u firme

Američki tehnološki giganti Nvidia i Del su zajedničkim snagama kreirali sistem za uvođenje veštačke inteligencije (AI) u firme, navodi se na vebsajtu kompanije Del.

Obe firme ističu da sistem nazvan "Ej-Aj fektori" (AI Factory) može da se koristi u laptop uređajima, ličnim računarima, sistemima za skladištenje podataka i mrežnim uređajima, dakle u celoj korporativnoj mreži, prenosi Tanjug.

Programeri obećavaju da će novi sistem pomoći kompanijama u ubrzanju integracije podataka i izgradnje infrastrukture uz pomoć AI alata.

Generalni direktor kompanije Del Majkl Del rekao je korporativni klijenti žele da na lak način uvedu AI u svoj rad i da njegova firma nudi rešenja za takve slučajeve.

Novi sistem je najavljen u okviru programerske konferencije firme Nvidia koja se održava u kalifornijskom San Hozeu.

Nvidia je na pomenutoj konferenciji predstavila novi čip Blekvel B200 koji će prema tvrdnjama firme biti 25 puta ekonomičniji i energetski efikasniji od trenutnih rešenja.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari