• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Beogradu održana prva međunarodna konferencija posvećena pametnim gradovima i savremenim tehnologijama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od ideja bila je da se povežu akademska zajednica, privreda i državne institucije

  • 0
Alfatech Foto: Uroš Marković
  • Postoji potreba za obrazovanim kadrom koji bi zadovoljio rastuće potrebe u oblasti tehnoloških inovacija

  • Na događaju prisustvovale tehnološke kompanije

  • Među temama našlo se i pitanje sajber bezbednosti

Na Alfa BK Univerzitetu u Beogradu održana je prva međunarodna naučna konferencija posvećena pametnim gradovima i savremenim tehnologijama (ALFATECH), koju su organizovali Fakultet za informacione tehnologije i Fakultet za matematiku i računarske nauke tog univerziteta.

Konferencija je okupila istaknute naučnike i stručnjake, kao i predstavnike lokalnih samouprava i srednjih škola, kao i predstavnike ministarstava i državnih institucija.

Poseban naglasak stavljen je na uspostavljanje saradnje između privrede i obrazovnih institucija kako bi se osiguralo da obrazovni sistem proizvodi kvalifikovane kadrove koji su potrebni za rad u savremenim kompanijama, saopšteno je iz Alfa BK Univerziteta, prenosi Tanjug.

U panel diskusiji pod nazivom "Privreda i univerziteti - potreba za kadrovima", razmotreno je kako obrazovne institucije mogu bolje odgovoriti na potrebe privrede, ali i kako privredni sektor može podržati obrazovanje i obuku buduće radne snage.

Kompanije Huawei, Machina, Informatika, Saga i Telegroup izložile su svoje najnovije tehnološke proizvode i rešenja, dok su najveći univerziteti u zemlji aktivno učestvovali u diskusijama i panelima.

Teme su bile raznovrsne - od primene senzora i pametnih uređaja za optimizaciju urbanih sistema, do strategija zaštite od sajber napada i upotrebe veštačke inteligencije za prevenciju incidenata.

Konferencija nije samo predstavila najnovija dostignuća u oblasti pametnih gradova, već je i postavila osnovu za buduću saradnju između akademske zajednice, privrede i državnih institucija. Alfa BK Univerzitet je potpisao ugovor o međusobnoj saradnji sa svim kompanijama koje su bile deo konferencije.

Konferencija ALFATECH je samo početak niza događaja koji će istražiti tehnološke inovacije i njihov uticaj na budućnost urbanih sredina i predstavlja ključan korak ka stvaranju pametnih gradova koji će biti održivi, inovativni i inkluzivni za sve građane, navodi se u saopštenju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari