• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meta ograničila političke sadržaje na Instagramu i Tredsu: Javne ličnosti podigle glas, traže demokratiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Onima koji na ovaj način plasiraju politički sadržaj, ugrožena je i egzistencija

  • 0
Instagram Foto: Shutterstock
  • Nova podešavanja na snazi su od marta

  • Predsednički izbori u SAD biće održani 5. novembra

  • U otvorenom pismu javne ličnosti ističu da se na ovaj način uskraćuje informisanje

Kompanija Meta ograničila je političke sadržaje na društvenim mrežama Instagram i Treds u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako prenosi Tech Crunch, politički sadržaji ograničeni su "po difoltu", još od marta. Međutim, u otvorenom pismu koje potpisuju javne ličnosti - neki od njih i sa više od milion pratilaca - traži se da ovo bude opciono, te da se sami korisnici opredele da li žele takav sadržaj.

Oni upozoravaju da se na ovaj način ograničavaju informacije u vezi sa predstojećim izborima, posebno marginalizovanim grupama.

"S obzirom da mnogi od nas pružaju sadržaj koji pomaže ljudima da razumeju trenutne događaje, građanski aktivizam i učešće na izborima, Instagram na taj način ograničava našu sposobnost da dopremo ljudi kako bismo podstakli participativnu demokratiju u ovom ključnom času za našu zemlju", navodi se u pismu.

Za one koji se bave političkim sadržajem, ova ograničenja mogu uticati i na egzistenciju, jer će biti teže doći do nove publike. Iako Instagram nije naročito "unosan posao", stvaranje pratilaca na platformi može dovesti do drugih finansijskih mogućnosti, poput sponzorisanja brenda.

Američki medij ocenjuje da je ovaj potez Mete način da preduprede moguće probleme, ali da je ujedno i rizik da upadnu u veći.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari