• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU preti suspenzijom Tiktok lajta: Mogli bi da udare i u "najbolnije mesto", prašinu diže program nagrađivanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ako Tiktok ne pruži ubedljiv dokaz o bezbednosti korisnika, što do sada nije uradio..."

  • 0
TikTok Lite Foto: Emre Akkoyun / Shutterstock.com
  • Suspenzija bi bila u skladu sa Zakonom EU o digitalnim uslugama (DSA)

  • Program nagrađivanja omogućuje zarađivanje poena za obavljanje zadataka na platformi

  • Predstavnik EK čak ocenjuje da bi nova platforma mogla izazvati zavisnost

Aplikacija Tiktok lajt mogla bi da bude suspendovana u Evropskoj uniji ako vlasnici te društvene platforme ne pruže zadovoljavajuće informacije o uticaju nove funkcije na mentalno stanje korisnika, saopštila je danas Evropska komisija (EK).

Ovaj potez bio bi u skladu sa Zakonom EU o digitalnim uslugama (DSA), kojim se zahteva od velikih onlajn platformi i pretraživača da učine više u borbi protiv štetnog i nelegalnog sadržaja ili će biti suočene s novčanim kaznama od čak šest odsto svog godišnjeg prometa na svetskom nivou, preneo je Rojters.

Ključna karakteristika pomenute aplikacije je program nagrađivanja koji omogućava korisnicima da zarađuju poene dok obavljaju određene zadatke na platformi kao što su gledanje video-zapisa, lajkovanje sadržaja, praćenje njihovih kreatora ili pozivanje prijatelja da se pridruže.

"Ako Tiktok ne pruži ubedljiv dokaz o bezbednosti korisnika, što do sada nije uradio, spremni smo da pokrenemo privremene mere DSA, uključujući suspenziju funkcije Tikok lajt, za koju sumnjamo da bi mogla da stvori zavisnost", rekao je šef EK za oblast industrije Tijeri Breton, dalje prenosi Tanjug.

Izvršni odbor EU saopštio je da Tiktok ima 24 sata da dostavi izveštaj o proceni rizika za Tiktok lajt ili da se suoči sa kaznama, a do 3. maja kineska kompanija treba da pruži preostale tražene informacije.

Tiktok je ovog meseca pokrenuo Tiktok lajt u Francuskoj i Španiji, ali Evropska komisija je navela da ta kompanija nije podnela izveštaj o proceni rizika pre toga, kako se zahteva DSA.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari