• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva istraga EU u okviru međunarodnih nabavki: "Na meti" Kina, Evropljani ciljaju na jedno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pokrenuta istraga rezultirala nezadovoljstvom Pekinga

  • 0
Wang Wenbin Vang Venbin Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia
  • Postavljeno pitanje o položaju evropskih dobavljača na kineskom tržištu

  • Ukoliko bi odgovor bio nezadovoljavajuć, Kini se preti reciprocitetnim odnosom

  • Iz Kine poručuju da je ovo korak ka protekcionizmu

Evropska komisija (EK) pokrenula je istragu o kineskoj javnoj nabavci medicinskih sredstava u najnovijem pokušaju da zaštiti proizvođače u zemljama EU od, kako se navodi, moguće kineske nelojalne konkurencije, objavio je službeni list Unije.

Istraga, koju je Peking odmah kritikovao, ima za cilj da utvrdi da li je evropskim dobavljačima odobren pravičan pristup kineskom tržištu, preneo je Rojters.

Ukoliko bi istraga pokazala da evropski dobavljači nemaju pravičan pristup, to bi moglo da dovede do toga da EU uvede ograničenja za kineske kompanije u nadmetanju na javnim tenderima za nabavku medicinskih uređaja.

EK je pozvala Kinu da podnese svoje stavove i stupi u konsultacije sa Komisijom - da eliminiše ili ispravi navodnu praksu nelojalne konkurencije.

Istraga treba da se završi u roku od devet meseci, iako EK može da produži taj period za još pet meseci.

To je prva istraga EK u okviru međunarodnih nabavki koja ima za cilj da promoviše reciprocitet u pristupu međunarodnim tržištima javnih nabavki nakon što su se mnoge evropske kompanije i vlade žalile da imaju otežan pristup kineskom tržištu.

Istraga je usledila nakon što je EK pretresla kancelarije kineske kompanije za sigurnosnu opremu u Holandiji i Poljskoj.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin rekao je danas na redovnom brifingu za novinare da EU, koja se hvalila da predstavlja najotvorenije tržište, ide korak po korak ka protekcionizmu.

Vang je rekao da bi EU trebalo da, kako je naveo, prestane da koristi sve vrste izgovora u nameri da bez razloga potiskuje i ograničava kineska preduzeća.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari