• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko su zaradili tehnološki giganti u prvom kvartalu 2024: Kome bolje ide - Guglu ili Majkrosoftu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

I jedni i drugi beleže rast

  • 0
Sundar Pichai Stanford, Google, Gugl, Satya Nadella Satja Nadela Foto: Tanjug/AP, BERND VON JUTRCZENKA/AFP/Profimedia
  • U prvom kvartalu 2024. godine prihod Alfabeta, u čijem je Gugl vlasništvu, porastao je za 15 odsto

  • Prihod Majkrosofta za isti period - prva tri meseca - porastao je za 17 odsto

  • U slučaju prvih, to znači prihod od 80 milijardi dolara, dok u slučaju drugonavedenih govorimo o skoro 62 milijarde

Prihod tehnološke kompanije Alfabet (Alphabet), vlasnika Gugla (Google), je u prvom kvartalu ove godine porastao za 15 odsto, na 80,54 milijarde dolara, prevazišavši očekivanja analitičara iz agencije LSEG koji su prognozirali 78,59 milijardi dolara.

Profit Alfabeta je u istom periodu porastao za čak 57 odsto, na 23,66 milijardi dolara, odnosno na 1,89 dolara po deonici, iznad očekivanja LSEG koja je predviđala 1,51 dolar po deonici, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prvi put u istoriji kompanije, odbor Alfabeta najavio je odobrenje programa dividende, tako da će dividenda od 20 centi po akciji biti isplaćena akcionarima 17. juna.

Alfabetov prihod od Jutjub (Youtube) reklama je takođe oduševio investitore, dostigavši 8,09 milijardi dolara u prvom kvartalu 2024, kao i prihod Gugl klauda (računarstva u oblaku) koji je porastao za 28 odsto međugodišnje i iznosi 9,57 milijardi dolara.

Time se nastavlja pozitivan trend za Gugl klaud iz četvrtog kvartala 2023, kada je prihod porastao za 25,66 odsto međugodišnje.

"Ovo je sunčan dan za Guglov klaud (oblak)", prokomentarisao je tehnološki portal Teh kranč, prenosi Tanjug.

Sundar Pichai Stanford, Google, Gugl Sundar Pičaj / Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor Alfabeta Sundar Pičaj izjavio je da će zajednički prihodi kompanije od Jutjub reklama i Gugl klauda u 2024. iznositi više od 100 milijardi dolara.

"Naše liderstvo u istraživanju veštačke inteligencije i infrastrukture AI, kao i naš globalni otisak proizvoda, nas dobro pozicioniraju za sledeći talas inovacija u ovoj oblasti", naglasio je Pičaj.

Prihod Majkrosofta porastao na 61,9 milijarde dolara

Američka tehnološka korporacija Majkrosoft (Microsoft) je na svom vebsajtu objavila da je njen prihod u prva tri meseca 2024, koja za firmu predstavlja treći fiskalni kvartal, porastao za 17 odsto međugodišnje na 61,9 milijardi dolara.

Kako se navodi, profit Majkrosofta je u istom periodu porastao za 20 odsto međugodišnje na 21,9 milijardi dolara, a prilagođena zarada po akciji iznosi 2,94 dolara.

Satya Nadella Satja Nadela Satja Nadela / Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Izvršna potpredsednica i glavna finansijska direktorka Majkrosofta Ejmi Hud je navela da je prihod kompanije od računarstva u oblaku (klaudu) porastao za 23 odsto međugodišnje na 35,1 milijardu dolara.

Ona je dodala da je trenutna kratkoročna potražnja za veštačkom inteligencijom (AI) malo veća nego proizvodni kapaciteti kompanije.

Majkrosoftov AI alat Kopajlot pokreće novu eru transformacije veštačke inteligencije, izjavio je izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela, prenosi Tanjug.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari