• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD usporavaju izvoz čipova firmi Nvidia i AMD na Bliski istok: Razlog bezbednost, traži se posebna licenca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo trgovine SAD još u oktobru dodalo veći deo zemalja Bliskog istoka na listu država u koje je ograničen izvoz čipova

  • 0
čip, čipovi Foto: Freepik

Sjedinjene Američke Države usporile su izdavanje izvoznih licenci kompanijama kao što su Nvidia i AMD (Advanced Micro Devices) za velike isporuke AI čipova (na bazi veštačke inteligencije) na Bliski istok iz bezbednosnih razloga, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne izvore.

Kako se navodi, američki zvaničnici trenutno sprovode reviziju strategije nacionalne bezbednosti za razvoj veštačke inteligencije (AI) na Bliskom istoku.

Nejasno je koliko će trajati ova revizija, niti šta je tačna definicija "velike isporuke" čipova koji imaju ogromne kapacitete za korišćenje potencijala veštačke inteligencije.

Neke zemlje Bliskog istoka, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, žele da uvezu ogromne količine čipova koji se koriste u centrima podataka.

Ministarstvo trgovine SAD je u oktobru dodalo veći deo zemalja Bliskog istoka na listu država u koje je ograničen izvoz čipova, što znači da je američkim firmama potrebna posebna licenca za izvoz popuprovodnika ili slične napredne opreme u zemlje kao što su UAE, Saudijska Arabija ili Katar.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari