• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meta najavila novi AI čip: Troše milijarde na čipove drugih proizvođača

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvom redu, oslanjaju se na čipove konkurentske kompanije Nvidia

  • 0
Kompanija Meta Mark Zakerberg Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com
  • Novi čip predviđen za data centar

  • Kompanija istovremeno radi na novim hardverskim rešenjima

  • Ujedno, ulažu značajna sredstva za razvoj softvera

Meta je u sredu objavila detalje o najnovijoj generaciji svog novog AI čipa (zasnovanog na veštačkoj inteligenciji).

Rojters je ranije najavio da kompanija planira da primeni novu verziju prilagođenog čipa za data centar kako bi se pozabavio rastućom količinom računarske snage neophodne za pokretanje kompanijskih AI proizvoda na Fejsbuku, Instagramu i WhatsApp-u. Čip interno nazivan "Artemis" pomoći će Meti da smanji  oslanjanje na Nvidine AI čipove i da ukupno smanji troškove.

Ovaj čip će omogućiti ravnotežu između obrade, protoka i kapaciteta memorije, napisala je kompanija u blogu.

Novi čip kompanije (MTIA) rezultat je napora kompanije, koji uključuju i potragu za novim hardverskih sistema, takođe. Pored razvoja čipova i hardvera, Meta je uložila značajna sredstva u razvoj softvera potrebnog za najefikasnije iskorišćavanje snage svoje infrastrukture, izveštava Rojters.

Kompanija troši milijarde na kupovinu čipova kompanija Nvidia i drugih. Ranije je izvršni direktor Mark Zakerberg rekao je da kompanija planira da kupi oko 350.000 H100 čipova od Nvidije. U kombinaciji sa drugim dobavljačima, Meta planira da sakupi oko 600.000 H100 čipova ove godine, rekao je on.

Čip je predviđen za data centar i namenjen je za aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Kompanija je saopštila da je u toku nekoliko programa "koji imaju za cilj proširenje obima MTIA, uključujući podršku (generativnih AI) radnih opterećenja.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari