• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majkrosoft će uložiti 2,95 milijardi evra u veštačku inteligenciju i klaud infrastrukturu u Švedskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka kompanija je u februaru takođe uložila novac i u Nemačkoj i Španiji

  • 0
Veštaćka inteligencija Ilustracija: Pixabay
  • Majkrosoft planira da obuči 250.000 građana Švedske veštinama korišćenja veštačke inteligencije

  • Američka kompanija je u novembru 2023. investirala u svoje centre podataka u Velikoj Britaniji

  • Majkrosoft i Amazon ulažu milijarde evra u izgradnju i proširenje svojih centara podataka u Evropi

Američka tehnološka korporacija Majkrosoft (Microsoft) saopštila je danas da će u naredne dve godine uložiti 33,7 milijardi švedskih kruna, odnosno oko 2,95 milijardi evra u razvoj veštačke inteligencije (AI) i klaud infrastrukturu.

Predsednik Majkrosofta Bred Smit naveo je da će kompanija u švedskim centrima podataka koristiti snažne čipove kompanija Nvidia i AMD, dok će se delimično osloniti i na svoje vlastite čipove.

"Majkrosoft planira da u naredne tri godine obuči 250.000 građana Švedske veštinama korišćenja veštačke inteligencije, u okviru škola, unverziteta i drugih institucija javnog sektora", istakao je Smit.

Američka kompanija je u novembru 2023. investirala u svoje centre podataka u Velikoj Britaniji, a u februaru je takođe uložila u Nemačkoj i Španiji.

Rastuća popularnost generativne veštačke inteligencije podstakla je potražnju za uslugama računarstva u oblaku (klaudu), tako da firme kao što su Majkrosoft i Amazonova podružnica AWS ulažu milijarde evra u izgradnju i proširenje svojih centara podataka u Evropi, prenosi Tanjug.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari