• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećava se broj preduzetnica u Srbiji: Važni su povezivanje i promocija na društvenim mrežama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suština karavana je zalaženje u lokal i direktan razgovor na terenu

  • 0
Karavan ženskog preduzetništva Foto: PKS / Boban Ristić
  • Nadležni veruju da je umrežavanje neophodno za razvoj ženskog preduzetništva

  • Dosad su održani karavani u gradovima Srbije, a u planu su i regionalni

  • Preduzetnice ocenjuju da su potrebni konkretni saveti o promovisanju na društvenim mrežama

Studija rađena prošle godine zajedno sa organizacijom Ujedinjenih nacija za žene je pokazala da se procentualno povećava udeo žena u preduzetništvu u Srbiji, kao i da se one osim tradicionalnih ženskih poslova bave i biznisima sa većom dodatom vrednošću, izjavila je danas pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Ona je na predstavljanju projekta "Karavan ženskog preduzetništva - na kafi sa preduzetnicama" u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da će Ministarstvo privrede nastaviti da pruža podršku preduzetnicama, da je podrška ranije predviđena strategijama i akcionim planovima, a da Ministarstvo od 2022. godine ima i konkretne programe podrške razvoju ženskog preduzetništa.

"Jedna od stvari koja prati žensko preduzetništvo i otežava ženama da razvijaju svoj biznis jeste nedostatak poslovnih kontakta i umrežavanje. Zato mislimo da je ovaj karavan veoma važan i zahvaljujemo Privrednoj komori Srbije na ovoj inicijativi", rekla je ona.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić je istakla da je suština ovog karavana u tome da se obilaze lokalne samouprave i sa ženama na terenu razgovara o tome šta Ministarstvoi privrede i Privredna komora Srbije mogu da urade za njih i pomognu im.

"Na taj način se žene umrežavaju, dobijaju nove informacije važne za njihovo poslovanje", rekla je ona i najavila da su planirani i regionalni karavani, od kojih će prvi biti u Crnoj Gori u septembru, a drugi u Banjaluci.

Što se Srbije tiče, sledeći karavan bi trebalo da se održi u Aleksandrovcu.

Preduzetnice su istakle da su mnoge ideje sa ranije održanih karavana već primenjene u praksi, da je jedna od važnih ideja ovih razgovora da se ženama koje su u poslu daju konkretni saveti, između ostalog i o tome kako da na društvenim mrežama promovišu svoje proizvode, prenosi Tanjug.

Čulo se i da u manjim sredinama nema umrežavanja žena zbog čega će se ubuduće više raditi na povezivanju preduzetnica na lokalu.

Karavan je do sada realizovan u Smederevskoj Palanci, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Rumi, Novom Sadu i Užicu.

(Ubrzanje.rs)

Video: Aplikacija otkriva ravna stopala: Ideja studenata iz Pirota, snimili smo kako otkrivaju deformitet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari