• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čadež najavio novu eru ekonomskih odnosa Srbije i Japana: Očekujemo saradnju u oblasti veštačke inteligencije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik PKS ujedno najavio posetu delegacije Japana Srbiji

  • 0
Marko Čadež, Japan, Privredna komora Srbije Foto: Tanjug / Đorđe Krstić
  • Očekivana poseta mogla bi da se organizuje početkom jeseni

  • Ponovno otvaranje kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu bio bi signal za jačanje privrednog dijaloga između Srbije i Japana, ocenjuje Čadež

  • U poseti Japanu i ministri Momirović, Begović, Mesarović, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije i domaćih kompanija

Srbija i Japan su krenuli u novu eru ekonomskih odnosa o čemu svedoči trend rasta investicija iz te zemlje proteklih godina, ali i zajednički rad dve strane na donošenju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Kako se navodi u saopštenju PKS, državno-privredna delegacija Srbije boravi u Tokiju od 3. do 6. juna i tokom ekonomske misije Japanu predstavlja potencijale srpske privrede.

Poseta je organizovana u saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i PKS, prenosi Tanjug.

U saopštenju se ističe da državno-privrednu delegaciju čine ministri resora trgovine, nauke i privrede, Tomislav Momirović, Jelena Begović i Adrijana Mesarović, kao i predsednik PKS Marko Čadež, predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i domaćih kompanija Elixir Group, Mind Group, Mikroelektronika, Bitgear, Smartcat i Pepper consulting group (PCG).

"Imamo jasnu misiju i došli smo sa jasnom porukom posle održanog poslovnog samita Srbija-Japan u Beogradu pre dve godine. Krenuli smo u novu eru naših ekonomskih odnosa. Broj japanskih investicija i fabrika koje su otvorili kod nas se zaista povećao. Uloženo je od tada više od 250 miliona evra, a u poslednjih pet godina skoro 500 miliona evra. To pokazuje trend rasta", rekao je Čadež.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao i da su kompanije iz Japana zainteresovane da dođu u Srbiju i investiraju u proizvodne procese i pogone, pre svega, zbog blizine i ulaska na evropsko tržište.

Čadež je ukazao i da je primetan trend pomeranja investicija iz Azije ka Evropi, a Srbija je, kako je naglasio na dobroj geografskoj poziciji.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da se ubrza rad na izradi sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, a finalizacija tog sporazuma kako kaže može se očekivati već početkom sledeće godine.

Takođe, dodaje, dogovoreno je da se već početkom jeseni organizuje poseta japanskih kompanija Srbiji, pre svega iz oblasti veštačke inteligencije, IT, kao i inovativnog hardvera i drugo.

"Došli smo sa domaćim kompanijama da pokažemo da Srbija ima kapacitet da ponudi inovativna rešenja i najvećim japanskim kopanijama i korporacijama koje imaju velike izazove i trebaju im sveže ideje i manje kompanije koje će fleksibilnije da ponude neka rešenja", objasnio je Čadež.

Predsednik PKS je naglasio i da bi ponovno otvaranje kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (Japan External Trade Organization - JETRO) u Srbiji bila dodatna podrška postojećim i novim investitorima u srpsku privredu i značajan signal za jačanje dugoročnog privrednog dijaloga između Srbije i Japana.

U saopštenju PKS se navodi i da je tokom sastanka u Japanskom poslovnom udruženju "Keidanren", Marko Čadež istakao da se srpska ekonomija transformisala u ekonomiju zasnovanu na znanju, prelazeći sa tradicionalnih industrijskih grana na industriju visokih tehnologija.

U okviru te transformacije, japanskim kolegama, koji poseduju ekspertizu i napredne tehnologije, predstavljeni su potencijali za ulaganja u projekte zelene tranzicije i saradnju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Dodaje se da su tokom posete državno-privredne delegacije iz Srbije Japanu održani sastanci sa predstavnicima više japanskih ministarstava - za spoljne poslove, unutrašnje poslove i komunikacije koje je nadležno za veštačku inteligenciju, trgovinu i nauku, kao i sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu.

Organizovan je i Poslovni forum na kojem su japanskim kompanijama predstavljene investicione i poslovne mogućnosti u Srbiji, a vođeni su i razgovori sa članicama najuticajnijeg i najvećeg japanskog poslovnog udruženja "Keidanren", koje zastupa interese najvećih japanskih kompanija, a održani su i sastanci sa petnaestak najvećih multinacionalnih kompanija iz Japana, među kojima su Mitsubishi, Toyota, Hitachi, Itochu, Japan Tobacco, Toshiba, Takenaka...

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari