• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija uvodi dodatne carine na kineska električna vozila? Peking uzvraća udarac

Vreme čitanja: oko 1 min.

Govorka se o carini od oko 25 odsto, kao i o tome da ova brojka nije konačna

  • 2
Kina sajam automobila, China Auto Show Foto: Tanjug/AP
  • Nove carine bi mogle biti u primeni od 4. jula

  • EK još prošle godine pokrenula istragu o kineskim subvencijama za električna vozila

  • Peking je već pokrenuo istragu o nekim vrstama evropskih alkoholnih pića, a mogao bi da uzvrati merama u još tri oblasti

Evropska komisija (EK) će danas obavestiti kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje bi mogle da iznose oko 25 odsto.

Anonimni izvor Blumberga koji je upoznat sa razgovorima u Briselu je rekao da ova cifra još nije konačna, prenosi Tanjug.

Zvaničnici iz nekoliko zemalja članica EU očekuju da će neke kineske kompanije morati da se suoče i sa nametima koji su veći od 25 odsto.

Kako navodi pomenuti izvor, nove carine na kineske električne automobile bi mogle da se primenjuju od 4. jula.

Evropska komisija je prošle godine pokrenula istragu o kineskim subvencijama za električna vozila, a Peking je najvio da će uzvratiti na poteze Brisela.

"Istraga o subvencijama je tipičan protekcionizam. Kina će preduzeti sve neophodne mere da odbrani svoja zakonska prava i interese", rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian na redovnom brifingu u Pekingu.

Kina bi mogla da uzvrati Evropskoj uniji merama u oblasti poljoprivrede, avijacije i automobilske industrije, a Peking je već pokrenuo istragu o nekim vrstama evropskih alkoholnih pića, prenosi Blumberg.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    12. jun 2024. | 19:29

    Pa ta ista EU daje subvencije poljoprivredinicima da izvoze Mlecne proizvode u nasu zemlju. Hocemo im uvesti carine?

  • radovan III

    13. jun 2024. | 06:21

    Pokusava da shvatim evropu ali u moj mozak nikako ne ulazi. Poslednjih 10-tak godina celnici evrope rade sve protiv interesa svojih gradjana a iskljucivo u interesu usa. Mozemo do sutra nabrajati sta su sve uveli (zakonski) sto se ne uklapa u zdravu logiku...