• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Holandiji se sve više koristi obnovljiva energija: Najveći deo potiče iz biomase, postavili cilj za 2030.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na nivou EU dogovoreno da 42,5 odsto evropske potrošnje energije do 2030. mora da potiče iz obnovljivih izvora

  • 0
biomasa Foto: Freepik
  • Najveći deo obnovljive energije dobija se iz biomase

  • Biomasu čine drvo, stajsko đubrivo ili otpad od hrane

  • Povećan je kapacitet vetroelektrana

Udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji Holandije je prošle godine iznosio 17 odsto, što je za 2 odsto više nego u 2022, objavio je holandski Centralni biro za statistiku (CBS).

Najveća količina obnovljive energije u Holandiji i dalje potiče iz biomase, iako se njena upotreba smanjuje, prenosi NL tajms.

Prošle godine Holandija je potrošila 308 petadžula (PJ) obnovljive energije, najviše od biomase kao što su drvo, stajsko đubrivo ili otpad od hrane, konkretno 106 PJ, prenosi Tanjug.

Potrošnja energije vetra je u 2023. porasla za 25 odsto na 96 PJ, pre svega zbog većeg broja vetroturbina.

Kapacitet vetroelektrana na moru povećan je u istom periodu za 55 odsto na skoro četiri gigavata (GW), a kapacitet vetreoelektrana na kopnu za 10 odsto na skoro sedam gigavata.

Holandija je ostvarila ciljeve iz svog Nacionalnog energetskog sporazuma iz 2013. koji je zahtevao da udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije iznosi 16 odsto.

Pred ovom zemljom sada stoji novi cilj, dogovoren na nivou EU, da 42,5 odsto evropske potrošnje energije do 2030. mora da potiče iz obnovljivih izvora.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari