• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mask odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI: Šta se promenilo od februara kad je spor počeo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milijarder im zamerio "orijentisanost na profit"

  • 0
Greg Brokman, Greg Brockman, Sem Altman, Sam Altman, Ilon Mask, Elon Musk Foto: Tanjug/AP, Steve Jennings / Getty images / Profimedia
  • Tužba podneta protiv suosnivača kompanije zbog navodnog kršenja sporazuma da će razvijati veštačku inteligenciju u korist čovečanstva

  • Trojica biznismena 2015. godine bili na "istoj strani"

  • Mask ih osporio kao "filijalu Majkrosofta"

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask odustao je od tužbe protiv kalifornijske kompanije za razvoj veštačke inteligencije Open AI.

Njegovi advokati nisu naveli razlog za ovu promenu stava, prenosi CNN.

Mask je prethodno u februaru podneo pred sudom u San Francisku tužbu protiv firme OpenAI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva.

Greg Brokman, Greg Brockman, Sam Altman, Sem Altman Sem Altman i Greg Brokman / Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia, Tanjug/AP

On je tada tvrdio da su ga Altman i Brokman u 2015. godini ubedili da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa OpenAI i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od Gugla (Google), prenosi portal Teh kranč.

"U stvarnosti, međutim, OpenAI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Majkrosofta", tvrdila je tužba, dodajući da OpenAI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Majkrosoft, a ne da bi služio čovečanstvu.

OpenAI je tada odbacio ove optužbe i naveo da je Mask od početka znao da će kompanija biti orijentisana na profit i postepeno prelaziti na rad na softveru zatvorenog koda.

Kao prilog svojim tvrdnjama, kalifornijska firma je objavila i neke detalje iz prepiske Maska sa drugim članovima tima OpenAI.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari