• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako napravite uobičajenu grešku na odmoru u inostranstvu, možete postati žrtva ozbiljne internet prevare

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hakeri mogu lako da presretnu podatke o kreditnim karticama i pristupe porukama na telefonu

  • 0
plaža, žena, telefon, haker Foto: Shutterstock
  • Turisti se obično priključuju na javne wi-fi mreže

  • Stručnjaci upozoravaju da su na taj način izloženi riziku od zloupotrebe podataka

  • Savet je da se bude posebno obazriv i da se javne mreže ne koriste za plaćanje računa, onlajn kupovinu...

Prevaranti prazne bankovne račune turista pristupajući njihovim ličnim podacima sa kreditnih kartica, pa čak i tekstualnim porukama. Ali, postoji jedna ključna stvar koja vam može pomoći da ne postanete još jedna žrtva prevaranata dok ste na odmoru, kažu stručnjaci.

Javne Wi-Fi mreže se često nude na aerodromima, u hotelima, teretanama, restoranima i javnim parkovima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, one predstavljaju značajne bezbednosne rizike, kažu stručnjaci za antivirus softver McAfee, prenosi The Sun.

Ova kopanija za onlajn zaštitu objavila je niz saveta kako bi pomogla gtrađanima da se zaštite od prevara, posebno dok putuju - kako bi mogli da se opuste.

Ističu da hakeri lako mogu presresti podatke koji se prenose preko javnih Wi-Fi mreža. To uključuje pristup podacima za prijavu nesuđenih putnika, informacijama o njihovim kreditnim karticama i ličnim porukama.

"Izbegavajte pristupanje osetljivim nalozima ili obavljanje finansijskih transakcija dok ste povezani na javni Wi-Fi," dodaju.

"Umesto toga, koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN) da šifrujete svoju internet vezu i zaštitite svoje podatke od znatiželjnih očiju."

VPN privatnost

VPN-ovi - ili virtuelne privatne mreže - delovi su softvera koji vam pružaju mnogo veći nivo online privatnosti i sigurnosti. Kada se aktiviraju, menjaju "adresu" računara, laptopa, tableta ili mobilnog telefona. Mogu vam pomoći da osigurate svoje pretraživanje na javnom Wi-Fi-u i u inostranstvu - iako su zabranjeni u nekim zemljama.

VPN-ovi su legalni u većini zemalja širom sveta, uključujući SAD, Kanadu i većinu Evrope. Međutim, ilegalni su u Severnoj Koreji, Belorusiji, Omanu, Iraku i Turkmenistanu, navodi NordVPN.

To je zato što su VPN-ovi ilegalni u zemljama sa vladama koje praktikuju online nadzor ili cenzuru, prenosi dalje britanski medij.

"Ako bilo koji zlonamerni akter pokuša da presretne vaš web saobraćaj, videće samo nerazumljiv sadržaj zahvaljujući funkciji enkripcije vašeg VPN-a," ističu iz McAfee.

Takođe možete koristiti VPN da biste sprečili oglašivače da vas prate.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari