• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerika zabranila Kasperski jer je ruski, brinu za bezbednost: "Zaštitite sebe, svoje podatke i porodicu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa vrha države upozoravaju građane i savetuju ih da se okrenu alternativama

  • 0
Kaspersky Foto: Shutterstock
  • Zabranjena prodaja antivirus programa, postojećim korisnicima usluge će moći da budu dostavljene do kraja septembra

  • Teren za zabranu, koja je usledila posle ultimatuma TikToku da pređe u američko vlasništvo ili nestane, pripreman je od ranije, svedoče dokumenta

  • Godine 2017. objavljeno je da su ruski vladini hakeri ukrali poverljiva američka dokumenta - sa računara obaveštajca zato što je koristio Kasperski antivirus 

Američka vlada juče je objavila da zabranjuje prodaju Kasperski antivirus programa u zemlji i poziva Amerikance koji koriste taj softver da pređu na drugog provajdera.

Biro za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine saopštio je da je nametnuo "prvu ove vrste" zabranu, tvrdeći da Kasperski predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i privatnost korisnika, jer je kompanija bazirana u Rusiji.

"Rusija je pokazala da ima kapacitet, a još više i nameru da iskoristi ruske kompanije poput Kasperski za prikupljanje i upotrebu ličnih podataka Amerikanaca. Zbog toga smo prinuđeni da preduzmemo mere koje preduzimamo danas," rekla je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo u razgovoru s novinarima.

Vest o zabrani prvo je objavio Rojters pre zvanične objave. Portparol kompanije Kasperski nije odmah odgovorio na zahtev za komentar TechCrunch.

Zabrana prodaje softvera američkim potrošačima i kompanijama važi od 20. jula, ali će kompanija moći da pruža softverske i bezbednosne nadogradnje postojećim korisnicima do 29. septembra. Nakon toga, više neće imati dozvolu za ažuriranje softvera američkim korisnicima.

To znači da će kvalitet usluga opasti, upozorila je Raimondo i preporučila korisnicima da mu nađu alternativu.

Raimondo je izjavila da američki potrošači koji već koriste usluge kompanije ne krše zakon.

"Međutim, najozbiljnije vam preporučujem da odmah prestanete da koristite taj softver i pređete na alternativu kako biste zaštitili sebe, svoje podatke i svoju porodicu."

Zabrana objavljena u četvrtak najnovija je eskalacija u dugom nizu akcija američke vlade protiv Kasperski kompanije sa sedištem u Moskvi.

U septembru 2017. godine, Trampova administracija je zabranila američkim saveznim agencijama da koriste Kasperski softver zbog straha da bi kompanija mogla biti prinuđena da pomogne ruskim obaveštajnim agencijama. Ranije te godine, objavljeno je da su ruski vladini hakeri ukrali poverljiva američka dokumenta sačuvana na kućnom računaru jednog obaveštajca zato što je koristio Kasperski antivirus, što je bio prvi poznati slučaj špijunaže koji je proizašao iz upotrebe softvera te kompanije, podseća Tek kranč.

Odluka da se zabrani Kasperski bila je u pripremi od prošle godine, prema izveštaju Wall Street Journal-a iz aprila 2023.

Prema navodima kompanije, imaju više od 400 miliona individualnih korisnika i preko 240.000 korporativnih klijenata širom sveta.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari