• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Problem s plavom kvačicom, tri zamerke Evropske komisije: Platforma Iks krši Zakon o digitalnim uslugama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema preliminarnom stavu EK, platforma Iks krši zakon; imaju nekoliko meseci da odgovore

  • 0
Društvena mreža X, verifikacija, plava kvačica Foto: QubixStudio / Shutterstock.com
  • Istraga trajala sedam meseci

  • Platforma ima priliku da reaguje

  • Mreža Iks mogla da se suoči sa kaznom od čak šest odsto svog globalnog prometa

Evropska komisija (EK) objavila je danas da prema njenom preliminarnom stavu, platforma Iks (Tviter) krši evropski Zakon o digitalnim uslugama (DSA) u tri oblasti.

Kako se navodi, platforma Iks označava verifikovane naloge time što im daje plavu kvačicu, ali ova praksa nije pouzdana i negativno utiče na sposobnost korisnika da slobodno rasuđuju o autentičnosti naloga sa kojima komuniciraju.

Postoje dokazi o zlonamernim akterima koji zloupotrebljavaju "provereni nalog" da bi obmanuli korisnike, navodi se na veb stranici EK.

Pored toga, platforma Iks takođe nije obezbedila pouzdano i pretraživo skladište oglasa, što je jedna od obaveza koje proističu iz DSA.

Prema trećoj zamerci, društvena mreža Iks sprečava da istraživači pristupe njenim javnim podacima i čini se da želi da ih spreči u sprovođenju istraživačkih projekata osim ako ne plate nesrazmerno visoke naknade.

Preliminarni zaključak Komisije dolazi nakon sedam meseci istrage, a platforma Iks će imati nekoliko meseci da odgovori na ove zamerke.

Ako bi preliminarni stavovi Komisije bili na kraju potvrđeni, EK bi usvojila odluku o neusaglašenosti, što znači da bi mreža Iks mogla da se suoči sa kaznom od čak šest odsto svog globalnog prometa, prenosi Rojters.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari