• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kontroverza oko Maska: Iako otac transrodne osobe, diže sidra zbog zakona o rodnom identitetu, u priči i Tramp

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milijarder povlači krupan potez, u službeno pitanje upleteni lični stavovi, porodica i politika

  • 0
Ilon Mask porodica Foto: NEMO/BACKGRID/Backgrid USA / Profimedia
  • Seli sedište svojih kompanija u drugu državu

  • Ističe da mu zakon utiče na poslovanje

  • Pokrenuo raspravu na platformi Iks sa guvernerom Kalifornije

Američki milijarder Ilon Mask najavio je danas da će da preseli sedište dve svoje najpoznatije kompanije SpejsEks i Iks (X) iz Kalifornije u Teksas.

On je rekao da je premeštanje posledica nedavnih zakona koje je država donela - pre svega novog zakona u Kaliforniji koji sprečava škole da donose pravila koja zahtevaju od osoblja da bilo kome, uključujući roditelje, kažu informacije o dečijem rodnom identitetu.

"Ovo je kap koja je prelila čašu", napisao je Mask na društvenim mrežama.

Miliarder je prethodno premestio centralu Tesle u Teksas 2021. godine i on je rezident te države - koja nema porez na dohodak, prenosi BBC.

Jedno od Maskove dece iz prvog braka je transrodna osoba i on je ranije izjavio da "podržava transrodne ljude", ali je izrazio negodovanje povodom upotrebe zamenica, opisujući ih kao "estetsku noću moru". Miliarderova ćerka Vivian Jenna Wilson podnela je zahtev 2022. godine da prekine sve zakonske veze sa ocem.

Pitanje šta bi škole trebalo da kažu roditeljima o dečijem rodnom identitetu postalo je glavna tema debate u SAD-u. Zagovornici prava LGBTQ+ zajednice kažu da učenici imaju pravo na privatnost, ali drugi tvrde da roditelji imaju pravo da znaju šta se dešava sa njihovom decom.

Prošle godine, Mask je rekao da će lobirati za kriminalizaciju transrodnog medicinskog tretmana.

"Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su mu prethodili, a koji napadaju i porodice i kompanije, SpejsEks će sada premestiti svoje sedište iz Hjutorna, Kalifornija u Starbejz u Teksasu," naveo je u objavi na Iksu.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom (Gavin Newsom) je kritikovao Maskovu odluku na društvenim mrežama.

"Popustio si," objavio je, uz printskrin objave Donalda Trampa iz 2022. godine u kojoj se govorilo da će Musk "pasti na kolena i moliti" ako ga on za to zamoli.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari