• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki prekid IT usluga u svetu: Mediji otkrili koja kompanija stoji iza toga, Majkrosoft radi na rešenju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Majkrosofta saopštavaju da su preduzeli mere da ublaže problem

  • 0
internet prevara kompjuter racunar problem kvar eror Foto: Pixabay
  • Veruje se da je proizvođač antivirus softvera iza globalnih problema sa Vindousom

  • Navodno je ažuriranje softvera "pošlo po zlu"

  • Brojni aerodromi, kompanije, banke i mediji prijavljivali probleme ili prekide u funkcionisanju

Kompanija za sajber bezbednost pod nazivom Crowdstrike koja proizvodi antivirusni softver verovatno stoji iza globalnih problema sa operativnim sistemom Windows koji je doveo do prekida IT usluga, navodi BBC.

Prema nekim izveštajima, firma Crowdstrike izdala je ažuriranje softvera koje je pošlo po zlu i počelo da uništava uređaje koji koriste operativni sistem Windows i izaziva takozvani "plavi ekran smrti" na računarima, prenosi Tanjug.

Za sada nije jasno da li su ovi problemi povezani ili se samo dešavaju istovremeno, ali je izvesno da će izazvati mnogo haosa, dodaje britanski medijski servis.

U svetu je u toku veliki prekid IT usluga koji je povezan sa operativnim sistemom Windows zbog koga su brojni aerodromi, kompanije, banke i mediji prijavljivali probleme ili prekide u funkcionisanju.

Kompanija Majkrosoft saopštila je danas da preduzima "akcije na ublažavanju" problema koje su prijavili korisnici.

Firma istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju.

Majkrosoft objavio tehničke instrukcije za rešenje problema sa sistemom Windows

Američka korporacija Majkrosoft objavila je na svojim veb stranicama tehničke instrukcije za rešenje problema sa operativnim sistemom Vindous (Windows) koji je uzrokovao veliki prekid IT usluga širom sveta.

Kako se navodi, Majkrosoft je, između ostalog, objasnio klijentima kako da obrišu sistemsku datoteku kompanije za sajber bezbednost Kraudstrajk (Crowdstrike), pošto se smatra da je upravo bezbednosno ažuriranje ove firme dovelo do poteškoća, prenosi Blumberg.

Majkrosoft je istovremeno pozvao korisnike da se obrate firmi Kraudstrajk za dalju pomoć.

"Svesni smo problema koji utiče na Vindous uređaje" zbog ažururanja kompanije Kraudstrajk, naveo je Majkrosoft za Politiko.

Firma Kraudstrajk koja stoji iza globalnih IT problema ima skoro 24.000 klijenata

Američka firma za sajber bezbednost Kraudstrajk (Crowdstrike) koja stoji iza velikih globalnih problema sa Majkrosoftovim operativnim sistemom Vindous (Windows) ima skoro 24.000 klijenata, što ukazuje na to da će rešavanje poteškoća biti zahtevno i složeno.

Svaki od tih kupaca je sam po sebi ogromna organizacija, tako da je teško proceniti broj pojedinačnih računara koji su pogođeni, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako navode eksperti, popravka će morati da se obavi na svakom računaru posebno, što će izazvati ogromnu glavobolju IT odeljenjima širom sveta.

Kraudstrajk, firma sa sedištem u Ostinu u Teksasu je kompanija koja se kotira na američkoj berzi i nalazi se u indeksu S&P 500 i visokotehnološkom indeksu Nasdaq, prenosi Tanjug.

Firma je osnovana pre 13 godina i zapošljava skoro 8.500 ljudi, a njen zadatak je često borba sa posledicama hakerskih napada kao što je bio onaj na firmsku kompaniju Soni pikčures iz 2014. godine.

Ključni proizvod kompanije je platforma Kraudstrajk falkon (Crowdstrike Falcon) koja koristi veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje za otkrivanje sajber pretnji u realnom vremenu.

"Kraudstrajk je redefinisao bezbednost pomoću najnaprednije svetske platforme u oblaku (klaudu) koja štiti ljude, procese i tehnologije koje pokreću savremeno preduzeće", navodi se na veb stranici firme.

(Ubrzanje.rs)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari