• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veštačka inteligencija otkrila fonetski alfabet kitova ulješura

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživači koji proučavaju komunikaciju ovih kitova kažu da su otkrili sofisticirane strukture slične onima koje se nalaze u ljudskom jeziku

  • 0
kit ulješura Foto: Shutterstock/Martin Prochazkacz
  • Naučnici su otkrili da kitovi komuniciraju koristeći ritmičke sekvence klikova, nazvane kode

  • Kode su izdgrađene od onoga što naučnici opisuju kao fonetsku azbuku

  • Ova fonetska azbuka je veoma slična fonemama koje se koriste u ljudskom jeziku

Istraživači koji proučavaju komunikaciju kitova ulješura kažu da su otkrili sofisticirane strukture slične onima koje se nalaze u ljudskom jeziku.

U tamnim dubinama okeanski džin nosi ožiljke džinovske lignje koju vreba. Ona pretražuje tamu, njena eholokacija pulsira kroz vodeni stub. Onda ona zuji – rafal brzih klikova – neposredno pre nego što krene u finalni napad.

Ali, kako tačno kitovi ulješure hvataju lignje, kao i mnoge druge oblasti njihovog života, ostaje misterija.

"Oni su spori plivači", kaže Kirsten Jang, pomorski naučnik sa Univerziteta Ekseter. S druge strane, lignje su brze.

"Kako ovi kitovi mogu da uhvate lignje ako mogu da se kreću brzinom od samo 3 čvora (5,5 km/h)? Da li se lignje kreću zaista sporo? Ili ih kitovi zbunjuju svojim vokalizacijama? Šta se dešava tamo dole? Niko ne zna zaista", kaže ona.

Kitove ulješure nije lako proučavati. Veći deo svog života provode tražeći hranu ili u lovu na dubinama van domašaja sunčeve svetlosti. Oni su u stanju da rone do dubine od preko 3 km i mogu da zadrže dah dva sata.

"Na dubini od 1.000 metara mnogi iz grupe će biti usmereni u istom pravcu, bočno se poređani – ali raspoređeni na području od nekoliko kilometara", kaže Jang.

"Za to vreme pričaju, klikću sve vreme". Posle otprilike sat vremena, kaže ona, grupa se sinhronizovano izdiže na površinu.

"Tada će imati fazu odmora. Možda će biti na površini 15 do 20 minuta. Onda će ponovo zaroniti", kaže Kirsten.

Na kraju dana, kitovi ulješure se okupljaju na površini i trljaju jedan o drugog, ćaskajući dok se druže.

"Kao istraživači, ne vidimo mnogo njihovog ponašanja jer ne provode toliko vremena na površini. Mnogo toga ne znamo o njima, jer samo vidimo mali deo njihovih života tokom tih 15 minuta na površini", kaže Kirsten.

Ove životinje su evoulirale tokom 47 miliona godina u okruženju koje je strano našem. Kako se možemo nadati da ćemo lako razumeti stvorenja koja su se prilagodila da žive i komuniciraju pod tako drugačijim evolucionim pritiscima?

"Lakše je prevesti delove u kojima se naši svetovi preklapaju – kao što su jedenje, dojenje ili spavanje",  kaže David Gruber, vođa i osnivač "Inicijative za prevođenje citacea" (Ceti) i profesor biologije na Gradskom univerzitetu u Njujorku.

"Kao sisari, ove odnovne radnje delimo sa drugima. Ali mislim da će postati zaista zanimljivo kada pokušamo da razumemo oblasti njihovog sveta u kojima nema ukrštanja sa našim", kaže on.

Vreme je da se bolje razumemo

Sada, od slonova do pasa, savremena tehnologija pomaže istraživačima da probiju ogromne skupove podataka i otkriju ranije nepoznatu raznolikost i složenost u komunikaciji sa životinjama. A Cetijevi istraživači kažu da su i oni koristili veštačku inteligenciju da dekodiraju fonetsku azbuku kitova ulješura.

Godine 2005. Šejn Gero, vođa biologije za Ceti, osnovao je "Dominika ulješura projekat" kako bi proučavao društveno i vokalno ponašanje oko 400 kitova ulješura koji žive u istočnim Karibima. Skoro 20 godina i hiljade sati posmatranja kasnije, istraživači su otkrili zamršenosti vokalizacija kitova koje nikada ranije nisu primećene, otkrivajući strukture unutar komunikacije kitova ulješura slične ljudskom jeziku.

Kitovi ulješure žive u matrilinearnim društvima na više nivoa – grupama ćerki, majki i baka – dok mužjaci lutaju okeanima, posećujući grupe da bi se razmnožavali.

Poznati su po svom složenom društvenom ponašanju i grupnom donošenju odluka, što zahteva sofisticiranu komunikaciju. Na primer, oni su u stanju da prilagode svoje ponašanje kao grupa kada se štite od predatora kao što su orke ili ljudi.

Kitovi ulješure komuniciraju jedni sa drugima koristeći ritmičke sekvence klikova, nazvane kode. Ranije se smatralo da kitovi ulješure imaju samo 21 tip koda.

Međutim, nakon proučavanja skoro 9.000 snimaka, istraživači Cetija identifikovali su 156 različitih koda.

Takođe su primetili osnovne "građevinske blokove" ovih koda koje opisuju kao "fonetsku azbuku kitova ulješura" - slično fonemama, zvučnim jedinicama u ljudskom jeziku koje se kombinuju da bi formirale reči, piše Bi-Bi-Si (BBC).

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari