• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mask najavio početak proizvodnje humanoidnih robota: "Obavljaće zadatke koji su dosadni ljudima"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Masovnu proizvodnju očekuje 2026. godine

  • 0
Tesla humanoidni robot Foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • Mask je ranije najavio upotrebu robota nazvanog Optimus do kraja ove godine

  • Teslin autonomni humanoidni robot treba da obavlja nebezbedne, ponavljajuće ili dosadne zadatke

  • Predstavljanje dugoočekivanog robotaksija će biti odloženo

Vlasnik Tesle Ilon Mask kaže da će proizvođač električnih automobila početi da proizvodi i koristi humanoidne robote od sledeće godine. U objavi na društvenim mrežama, Mask je rekao da će robote prvo koristiti Tesla, koja će početi da ih prodaje 2026. godine.

On je ranije rekao da očekuje da će robot, nazvan Optimus, biti spreman za upotrebu u Teslinim fabrikama do kraja ove godine.

Druge firme, uključujući Honda i Boston Dinamics, takođe razvijaju sopstvene humanoidne robote.

"Tesla će imati zaista korisne humanoidne robote u niskoj proizvodnji za Teslinu internu upotrebu sledeće godine i, nadamo se, visoku proizvodnju za druge kompanije 2026. godine", napisao je Mask na svojoj platformi za društvene medije X.

Ova objava dolazi samo dan pre nego što Tesla treba da objavi svoje najnovije finansijske rezultate. Akcije kompanije završile su trgovanje u ponedeljak u Njujorku sa skokom od više od 5 odsto.

Kompanija je saopštila da ima za cilj da izgradi autonomnog humanoidnog robota za obavljanje nebezbednih, ponavljajućih ili dosadnih zadataka.

Mask je ranije rekao da Tesla ima za cilj da se roboti masovno proizvode i da svaki košta manje od 20.000 dolara. On je poznat po postavljanju ambicioznih rokova za svoje kompanije, koje nije uvek ispunjavao.

On je 2019. rekao da je veoma uveren da će Tesla imati samovozeće taksije na putevima do 2020. godine. Ranije ove godine,  Mask je rekao da će dugoočekivani robotaksi biti predstavljen 8. avgusta.

Prošle nedelje je izgledalo kao da je potvrdio izveštaj u kome stoji da će taj događaj biti odložen. On nije dao novi datum, ali je rekao da je zatražio promenu prednjeg dela vozila.

"Dodatno vreme nam omogućava da pokažemo još nekoliko stvari", napisao je nakon što je Bloomberg izvestio da je događaj odložen za oktobar.

Poslovanje Ilona Maska sve više se fokusira na tehnologije kao što su veštačka inteligencija, autonomna vožnja i roboti u trenutku usporavanja potražnje za električnim vozilima, piše Bi-Bi-Si (BBC).

(Ubrzanje.rs)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari