• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatsku godišnje poseti oko 70.000 turista sa e-vozilima: I dalje je među pet EU država sa najmanje punjača

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj punjača je ograničen, a priliv vozila tokom leta je velik

  • 0
električni punjač za automobile, electric car charger Foto: Shutterstock/Tom Wang

Hrvatska je među pet EU država s najmanje punionica za e-vozila, pa se u jeku sezone turisti žale na velike gužve i duga čekanja. Zemlja u komšiluku ima samo 1.074 – a prema procenama, godišnje dođe oko 70.000 turista s električnim automobilima.

Josip Vukušić, sekretar Udruženja vozača električnih vozila "Strujni krug" kaže da situacija nije tako loša, ali da će dobro doći postavljanje novih 56 novih ultrabrzih punjača do kraja iduće godine za optimizaciju vremena punjenja.

Veliki deo turista u Hrvatsku stiže automobilima, a deo njih poslednjih godina ima električni pogon. Električni automobili za punjenje imaju određeno vreme. Broj punjača je ograničen, a priliv vozila tokom leta je velik, što stvara gužve na punionicama i duga čekanja koja traju i po sat i po vremena da bi vlasnici napunili baterije svojih automobila.

Prema podacima koji se navode u izveštaju Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Hrvatska ima 1.074 javne punionice, što je 0,2 posto od ukupnog broja punionica u EU, pa je među pet zemalja s najmanje punionica zajedno s Estonijom, Letonijom, Kiprom i Maltom, prenosi Tanjug.

Slovenija ima nešto veći broj punionica – oko 1.600. Slovačka 2.380, Češka oko 4.600, a od površinom manjih zemalja uverljivi rekorder je Holandija, gde je instalirano oko 144.000 punionica, što je gotovo 23 odsto evropske mreže. Holandija ima više punionica nego Nemačka ili Francuska.

U Hrvatskoj je, prema pisanju hrvatskog Forbsa problem sezona, kada tokom leta stigne gotovo 10 puta više električnih vozila nego što ih uobičajeno ima na putevima ove zemlje van sezone.

Vukušić, međuitm, tvrdi da je pokrivenost glavnih putnih pravaca u Hrvatskoj zadovoljavajuća i da se može putovati bez većih poteškoća.

(Ubrzanje.rs)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari