• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Begović na proširenju NTP Čačak: Sa 42 registrovane inovacije ovdašnje kompanije žele da osvoje svet

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Parku trenutno radi više od 140 zaposlenih, a predviđa se da će biti još do 300 novih

  • 0
NTP Čačak, Jelena Begović Foto: Tanjug/Branko Lukić
  • Gradi se nova zgrada NTP, a završetak radova planiran je za kraj naredne godine

  • Vrednost investicije je veća od 20 miliona evra

  • Svrha NTP je da kompanijama pomogne da se finansijski i mentorski pripreme za svetsko tržište

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da u Naučno tehnološkom parku (NTP) u Čačak radi više od 40 kompanija, da je svaka razvila svoju originalnu ideju i inovaciju i da su one jako ambiciozne i žele da osvoje svetsko tržište.

Begović je na polaganju kamena temeljac za izgradnju nove zgrade NTP na lokaciji "Cer" u Čačku čiji je završetak radova planiran za decembar 2025. rekla da je svrha NTP da kompanijama pomogne da se i finansijski i mentorski pripreme za svetsko tržište.

"Na taj način doprinosi se i izvozu iz Srbije, razvoju inovacija i intelektualnoj svojini koja ostaje zemlji, a što je još bitnije, okupljaju se mladi ljudi, preduzetnici, naučnici, multidisciplinarni timovi koji na osnovu svoje ekspertize i znanja razvijaju inovacije, koje naš svet treba da učine boljim, a naše živote kvalitetnijim. Ovo je budućnost Srbije", rekla je Begović, saopštilo je resorno ministarstvo, a preneo Tanjug.

U saopštenju se ističe da je izgradnja novog objekta NTP Čačak finansirana iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i da će novi objekat biti bruto površine 12.759,01 kvadratnih mertara, a ukupna vrednost investicije je 20,2 miliona evra.

Dodaje se da je u novom objektu NTP Čačak predviđeno poslovanje novih 50 kompanija u kojima će raditi između 200 i 300 visokoobrazovanih stručnjaka.

Podseća se da je NTP Čačak, osnovan 2020. i da trenutno obuhvata proizvodni i kancelarijski prostor površine 5.773 kvadratna metra i da raspolaže najsavremenijom opremom, pružajući podršku inovativnim tehnološko-razvojnim i startap kompanijama.

NTP Čačak, Jelena Begović Foto: Tanjug/Branko Lukić

"NTP Čačak omogućava povezivanje sa institucijama i organizacijama, pristup finansijskim sredstvima, podršku razvoju startap ideja, opremljene infrastrukturne kapacitete i visoko-tehnološku opremu. Trenutno u parku posluje 46 korisnika sa 42 registrovane inovacije i više od 140 zaposlenih", piše u saopštenju.

Današnjem polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade NTP na lokaciji "Cer", pored Begović prisustvovali i su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor NTP Čačak Mirko Pešić.

Firme, kako se navodi u saopštenju, koje su predstavljene u okviru svečanog početka gradnje uključuju: Natura eco 3D kuća, WPT Energy, Super protect, Fragment Incorporated i ZAMBA.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari