• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Troje građana Hrvatske prevareno za više od 10.000 evra: Ovo se može desiti svakom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve žrtve su nasamarene i svaka je verovala da su "posla čista"

  • 0
Novac, evri Isplata minimalca oko 7. maja / Foto: Marko Jovanović
  • Jedna od žrtava je onlajn putem poručila kućni aparat koji joj nikad nije stigao

  • Druga je pozvana telefonom da bude isplaćena u bitkoinima 

  • Treća je verovala da novac uplaćuje za pomoć sinu

Računarske prevare su i dalje unosan posao za kriminalce, što pokazuju nedavni slučajevi iz Splita gde je troje ljudi ostalo bez više od deset hiljada evra, zbog čega policija još jednom poziva građane na krajnji oprez.

Policija je u ponedeljak izvestila da je 58-godišnjakinja ostala bez 500 evra nakon što je u martu ove godine putem veb prodavnice kupila kućni aparat koji je platila bankovnom karticom, ali joj nikada nije isporučen. U policiji kažu da je žena pokušala da stupi u kontakt sa prodavcem, a kada nije uspela, shvatila je da je prevarena za iznos veći od 500 evra.

Sledeća žrtva prevare je 68-godišnjak koji je policiji prijavio da ga je nazvao nepoznat muškarac koji se predstavio kao radnik firme za trgovanje kriptovalutama, rekavši mu da ga je nazvao radi isplate bitkoina. Pošto je 68-godišnjak pre nekoliko godina kupio kriptovalutu, nije posumnjao u poziv, pa je po uputstvu nepoznatog muškarca instalirao aplikaciju i uneo svoje lične podatke i bankovni račun. Nedugo potom je preko mobilnog bankarstva primetio da je oštećen za 1.400 evra i shvatio da je prevaren, prenosi Poslovni.hr.

Takođe, policiji je 66-godišnja žena prijavila da je putem mobilne društvene mreže stupila u komunikaciju sa osobom za koju je mislila da je njen sin, a koja je tražila da mu uplati novac. Novac je uplatila u dva navrata, a kad je zatraženo da uplati još novca, posumnjala je i shvatila da je prevarena za više od 8.500 evra.

Iz policije upozoravaju građane da ne nasedaju na takve i slične vrste prevara, već da budu sumnjičavi i ne uplaćuju novac dok nisu sigurni u verodostojnost osobe sa kojom komuniciraju.

"Informišite se, budite oprezni, ne poklanjajte poverenje i lične podatke bilo kome. Ukoliko sumnjate na prevaru, pozivamo vas da svaki takav način komunikacije prijavite policiji", poručuju iz splitske policije.

Podsećaju i da novi servis "CERT iffy" korisnicima pre ili prilikom online kupovine omogućava proveru - ima li internet prodavnica obeležja lažnog veba.

Korišćenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici treba da urade kako bi proverili internet prodavnicu je da na stranici https://iffy.cert.hr unesu ili nalepu URL adresu prodavnice koju žele da provere i pritisnu dugme za proveru. Više o toj usluzi za građane Hrvatske može se saznati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-proveru-internet-prodavnica/.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari