• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje Kasperskog: kako se odaju podaci na netu? Ko klikće na mini igre i testove, ugrožava i prijatelje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polovina onlajn korisnika smatra da im pokrivanje veb kamere uređaja štiti privatnost

  • 0
Mladi, par, mobilni, telefoni Foto: Pixabay

Pokrivanje veb kamere digitalnih uređaja pomaže očuvanju privatnosti onlajn korisnika, smatra 49 odsto njih, a njih 44 odsto, igra mini-igre na mreži i radi testove radi zabave, šalje svoje lične podatke nepouzdanim izvorima da bi pristupili tim igricama i objavljuje svoje rezultate na društvenim mrežama.

Oni na taj način i svoje prijatelje uključuju u ovu neopreznu piramidu deljenja podataka, saopštila je kompanija Kasperski koja je i radila istraživanje "Uzbuđenje, pogrešna uverenja i velika nesigurnost - Kako se globalni potrošači uključuju u digitalni svet".

Rezutati istraživanja su pokazali i da polovina svih korisnika strahuje da glasovni asistenti stalno prisluškuju i prikupljaju lične podatke.

Kao odgovor, skoro trećina ispitanika, odnosno njih 28 odsto, pribegava prebacivanju svojih uređaja u režim rada u avionu tokom važnih privatnih razgovora.

Istovremeno, 40 odsto korisnika pogrešno veruje da ih aktiviranje inkognito režima čini potpuno nevidljivim na mreži.

Pored toga, 24 odsto je spremno da klikne na nepoznate linkove u aplikacijama za komunikaciju, potencijalno ugrožavajući svoju bezbednost.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari