• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EK traži informacije od Mete na osnovu evropskog Zakona o digitalnim uslugama: Rok za odgovor 6. septembar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Traže od kompanije da pruži informacije o merama koje je preduzela kako bi ispunila svoje obaveze

  • 0
Kompanija Meta Mark Zakerberg Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Evropska komisija (EK) poslala je zahtev za informacije američkoj tehnološkoj korporaciji Meta na osnovu evropskog Zakona o digitalnim uslugama (DSA).

Konkretno, Komisija traži od kompanije Meta da "pruži informacije o merama koje je preduzela kako bi ispunila svoje obaveze da istraživačima omogući pristup podacima koji su javno dostupni na onlajn interfejsu Fejsbuka i Instagrama, kako to zahteva DSA i na svoje planove za ažuriranje funkcija praćenja izbora i građanskog diskursa".

EK želi da Meta otkrije detalje o svojoj biblioteci sadržaja i interfejsu za programiranje aplikacija (API) kako bi istraživači mogli da pristupe platformama kao što su Fejsbuk i Instragram i procene sistemske rizike za Evropsku uniju.

Pored toga, Meta treba da saopšti koje mere preduzima da bi obezbedila praćenje izbora i građanskog diskursa.

Poslednje navedeno se odnosi pre svega na odluku Mete da 14. avgusta ukine alat Kraudtengl (CrowdTangle) koji je služio za praćenje dezinformacija na Fejsbuku i Instragramu, prenosi Teh kranč.

Kompanija je umesto toga ponudila sopstveni alat MCL (Meta Content Library) koji je prema mišljenju stručnjaka znatno manje efikasan.

Rok za odgovor firme Meta je 6. septembar.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari