• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pretraga na bazi veštačke inteligencije u još 6 zemalja: Nakon "šoua" s receptom za picu, Gugl širi uslugu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz kompanije poručuju da se kvalitet kontinuirano unapređuje

  • 0
pica Gugl Foto: Tanjug/AP, Pixabay
  • Od maja ova funkcija bila je dostupna širom SAD

  • Prethodno je godinu dana testirana ograničena verzija

  • Očekuje se da usluga bude na domaćem jeziku u šest novih zemalja u kojima će biti pokrenuta

Matična kompanija Gugla, Alfabet, objavila je u četvrtak da širi svoje AI-generisane sažetke za pretrage na šest novih zemalja, samo dva meseca nakon što je povukla neke funkcionalnosti usled problema prilikom lansiranja.

Ovaj thnološki gigant je u maju učinio AI pregled - koji se prikazuje na vrhu stranice - dostupnim svim korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je godinu dana testirao ograničenu verziju.

Ova funkcija je naišla na široku kritiku nakon što su se na internetu pojavili printskrinovi sa netačnim odgovorima, kao što je recept za picu koji je naveo lepak kao sastojak i odgovor koji je pogrešno tvrdio da je bivši predsednik SAD Barak Obama musliman.

Gugl je priznao "čudne i netačne preglede" i najavio ažuriranja proizvoda u blogu krajem maja. Ova ažuriranja su dodala ograničenja na koje će upite prikazivati AI odgovori i smanjila upotrebu sadržaja generisanog od strane korisnika sa sajtova poput Redita kao izvora za odgovore.

"Imam dovoljno dokaza da kažem da se kvalitet samo poboljšava", izjavila je Hema Budaraju, viši direktor proizvoda u Guglu, u intervjuu za Rojters u sredu. Ona je ukazala na podatke koje Gugl interno prikuplja, a koji su pokazali da su korisnici sa pristupom ovoj funkciji prijavili viši nivo zadovoljstva i pretraživali duže, specifičnije upite nego korisnici koji nisu imali pristup.

AI pregledi sada dolaze u Brazil, Indiju, Indoneziju, Japan, Meksiko i Veliku Britaniju, na lokalnim jezicima kao što su portugalski i hindi. Gugl takođe dodaje više hiperlinkova ovoj funkciji. Veb-sajtovi će biti prikazani na desnoj strani odgovora, koji je generisala veštačka inteligencija.

Ova ažuriranja dolaze u trenutku kada medijska industrija već više od godinu dana izražava zabrinutost zbog mogućnosti da AI-generisana funkcija pretrage može smanjiti referalni saobraćaj ka njihovim sajtovima.

Budaraju je rekla da će novo ažuriranje doneti "trostruku korist" za Gugl, potrošače i izdavače.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari