• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelene tende smanjuju vrućinu za 2°C: Kako je tehnologija napravila hlad tamo gde nema mesta za drvo?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inovacija primenjena u tri velika grada

  • 1
  • Projekat "urbane prenaturalizacije" u funkciji je ublažavanja efekata klimatskih promena

  • Zeleni hlad je koristan u delovima grada sa visokim izlaganjem suncu

  • Kreatori ističu da se zahvaljujući njima podiže i kvalitet vadzuha

Green Shades je prvi sistem na svetu koji omogućava postavljanje biljnih tendi, tj. rastegljivih platna prekrivenih vegetacijom, otvarajući novi spektar mogućnosti za urbani pejzaž, poboljšavajući klimatsku kontrolu prostora pokrivenih ovim rastegljivim strukturama.

U junu 2017. godine započet je evropski projekat Urban GreenUp, u kojem je učestvovalo 25 partnera iz devet različitih zemalja. Cilj ovih intervencija bio je ublažavanje efekata klimatskih promena, poboljšanje kvaliteta vazduha i upravljanja vodama, kao i povećanje održivosti grada. Ovaj projekat je završen 2020. godine, a različite akcije su sprovedene u gradovima Liverpul (Velika Britanija), Izmir (Turska) i Valjadolid (Španija).

SingularGreen, kompanija koja se bavi nekonvencionalnim pejzažom, kao deo ovog projekta, sprovela je različite intervencije urbane prenaturalizacije i među njima razvio biljne tende zahvaljujući potencijalu LeafSkin® tehnologije.

Šta su zelene tende?

Kompanija Green Shades nudi novo optimizovano rešenje za stvaranje senki, tj. hlada i unošenje prirode u ulice, na terase i trgove.

Prednosti biljnih tendi su brojne, od urbanih do ekoloških. Stvaraju originalni urbani prostor sa senkom; te senke služe za uživanje u javnom prostoru, a ne zauzimaju prostor namenjen korisnicima. Idealne su za mesta sa visokim izlaganjem suncu, pri čemu štite i od kiše. Omogućavaju vegetaciju u ograničenom prostoru. Jedan metar kvadratni površine pod vegetacijom stvara godišnju potrebu kiseonika po osobi, filtrira štetne gasove, podiže kvalitet vazduha.

Takođe, umanjuje zagađenje bukom. Reguliše vlagu i temperaturu spuštajući je za do 2 stepena Celzijusa.

Takođe, Green Shades ima pametni sistem za navodnjavanje koji održava biljke u dobrom stanju i pod pravim uglom, omogućavajući odvođenje viška vode.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari