• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preko ove aplikacije se može kupiti hrana koja se preko dana ne proda: Biće u roku i bar upola jeftinija

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hrvatskoj osmišljeno rešenje za 280.000 tona hrane koja se godišnje baci

  • 0
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina Foto: Shutterstock
  • U Hrvatskoj na otpadu završi 71 kg hrane po stanovniku, od čega je 40 odsto jestivo

  • U ponudi će se naći paketi iznenađenja, jer objekti ne znaju šta će im od hrane ostati

  • Ipak, garantuju da će biti na popustu i u roku

U Hrvatskoj se godišnje baci više od 280.000 tona hrane ili 71 kilogram po stanovniku. Gotovo 40 odsto toga je jestiva hrana, što je bio povod za nastanak aplikacije Crumbs.hr preko koje korisnici mogu da pronađu hranu koja tokom dana nije prodata u trgovinama, pekarama, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, te da je kupe po znatno nižoj ceni.

Aplikacija funkcioniše tako da korisnici na platformi mogu izabrati tzv. pakete iznenađenja u kojima su viškovi hrane od tog dana i preuzeti ih u trgovini ili kod ugostitelja s najmanje 50 posto popusta.

"Sadržaj paketa nije skroz poznat jer objekti ne znaju šta će im od hrane ostati na kraju dana, ali korisnici mogu biti sigurni da je ono što kupuju u  roku trajanja i s popustima od 50 do 70 posto. Cilj platforme je da se smanji bacanje hrane i kroz povezivanje korisnika sa svima onima koji je prodaju, doprinijeti održivijem društvu", objašnjava Antonio Matušan, osnivač platforme Crumbs.hr.

Platforma zasad ima u bazi pedesetak prodajnih lokacija u Zagrebu i njihov broj raste iz dana u dan. Vlasnici objekata tu vide brojne prilike jer osim što ne moraju da bace neprodatu hranu, ostvaruju dodatni prihod i šire bazu kupaca, piše Poslovni.hr.

Aplikacija će nuditi i druge proizvode s kratkim rokom trajanja poput svežeg cveća. Crumbs.hr počinje s radom u rujnu ove godine i za korisnike će biti besplatan, a s vremenom će nuditi i dostavu tako da kupci neće morati lično da preuzimaju proizvode na lokaciji.

(Ubrzanje.rs)

Video: Aplikacija otkriva ravna stopala: Ideja studenata iz Pirota, snimili smo kako otkrivaju deformitet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari