• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor NTP Novi Sad očekuje rast izvoza IT usluga: Govori se o milijardama evra, u ovoj godini

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

IT sektor godišnje raste između 20 i 30 odsto

  • 0
SPENS BAZEN VUCEVIC Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović
  • Kolaković izjavio da se investicija države od 30 miliona evra vratila za manje od dve godine

  • NTP Novi Sad sada se finansira iz sopstvenih prihoda

  • Nalazi se u kampusu univerziteta

Direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP) Novi Sad Srđan Kolaković izjavio je danas da se očekuje da izvoz IT usluga za ovu godinu bude četiri milijarde evra.

Kolaković je za Tanjug rekao da IT sektor svake godine raste među 20 i 30 odsto.

Istakao je da se u okviru tog naučno-tehnološkog parka nalazi i edukativni deo Schneider Electric, jedne od najvećih francuskih firmi koja se nalazi na srpskom tržištu.

Kolaković je ispričao da su profesori Univerziteta u Novom Sadu imali ideje za razvoj nekih inovativnih proizvoda, zbog čega se Fakultet tehničkih nauka dogovorio sa profesorima i formirao desetine privatnih malih preduzeća - start-apova.

Prema njegovim rečima, investicija od 30 miliona evra koju je država uložila u taj naučno-tehnološki park, vratila se za manje od dve godine.

Sa druge strane, Kolaković je rekao da je NTP Novi Sad nebudžetska institucija, tj. da se finansira isključivo iz sopstvenih prihoda.

Kako je naveo, kod tog naučno-tehnološkog parka specifično je što se nalazi u kampusu univerziteta i da je to zapravo spoj obrazovanja, nauke i privrede.

"To je bila naša ideja od početka, spoj visokog obrazovanja, nauke i privrede. To je ta dobitna kombinacija koja dovodi do ovoga. Kad pogledate te mlade ljude, možete videti koliko je to bila dobra ideja", naveo je Kolaković.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari