• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dve godine od masovnog otpuštanja, Iks konačno zapošljava: Da li je peh sa Trampom pokrenuo "akciju"?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Podaci o ranijem otpuštanju otkriveni zvaničnicima na upit

  • 0
Ilon Mask, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP
  • Od akvizicije Tvitera smanjen je broj zaposlenih za 6.000 radnika u periodu od šest meseci

  • Tom prilikom otpušteno je 80 odsto tima za bezbednost

  • Ovog puta otvara se tek 20-ak radnih mesta

Skoro dve godine nakon otpuštanja u timu za bezbednost kompanije Iks, u toku je zapošljavanje novih radnika, prema zvaničnim oglasima za poslove te kompanije.

U prošlom mesecu, Iks je otvorio dvadeesetak radnih mesta u timovima za bezbednost - u rangu od direktora za strateški odgovor u timu za bezbednost do menadžera za odnose sa vladom. U svojim sajber bezbednosnim timovima, Iks zapošljava nekoliko inženjera za bezbednost i specijalistu za obaveštajnu analizu pretnji.

To su mali brojevi u poređenju sa brojem osoblja koje je Musk otpustio nakon svoje akvizicije kompanije, ranije poznate kao Twitter, u vrednosti od 44 milijarde dolara krajem 2022. godine. U aprilu 2023. godine, Musk je rekao za BBC da je Twitter, kako se tada zvao, smanjio broj zaposlenih za 6.000 radnika u periodu od šest meseci, ostavljajući kompaniju sa oko 1.500 zaposlenih kada su otpuštanja završena.

Takvi rezovi uključili su značajna smanjenja u timu za bezbednost kompanije. U januaru ove godine, nakon upita australijskog poverenika za onlajn bezbednost, Iks je saopštio da je otpustio 80 odsto svog osoblja zaduženog za bezbednost od časa Maskove akvizicije. Takođe su naveli u svojim odgovorima da je pre akvizicije kompanija imala 279 inženjera u timovima za poverenje i bezbednost širom sveta, a taj broj je smanjen na 55 do kraja maja 2023.

Sve u svemu, Iks je smanjio svoj tim za bezbednost sa više od 4.000 zaposlenih skoro za trećinu, tim za moderiranje sadržaja sa 107 na 51 zaposlenog, otpustio je i oko 300 moderatora angažovanih putem ugovora, prema izveštaju australijskog poverenika za e-bezbednost u to vreme.

Nedavni oglasi za posao potvrđuju da kompanija pokušava da pojača svoj tim za bezbednost, nakon januarske objave da će stvoriti novi centar za bezbednost u Ostinu u Teksasu, koji će uključiti 100 moderatora sadržaja sa punim radnim vremenom.

Devet od tih 20-ak poslova objavljeni su prošlog meseca i u njima se Ostin navodi kao moguća lokacija, ali i još Njujork, kao i Palo Alto u Kaliforniji, ali i internacionalne kancelarije u Manili na Filipinima i Delhi u Indiji.

Kompanija nije odgovorila na pitanja Tek Kranča, a raniji odlasci se nisu odnosili samo na timove za bezbednost, već i na više rukovodstvo, podseća medij. Od Maskovog dolaska na čelo kompanije šefice oba tima za bezbednost napustile su posao.

Smanjenje zaposlenih u tim odeljenjima čini se da je negativno uticalo na sposobnost Iksa da zaštiti sebe i svoje korisnike, kao i da se nosi sa složenim pitanjima moderiranja sadržaja širom sveta.

Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Viši sud u Brazilu pre sedam dana je suspendovao Iks u celoj zemlji nakon što je Mask odbio da blokira naloge za koje se kaže da su širili dezinformacije. Od preuzimanja Tvitera, sada kao vlasnik Iksa, i sam Ilon Mask je optuživan da je širio mržnju onlajn putem. U utorak Mask je promovisao podkast u kom je gostovala osoba optužena za poricanje holokausta. Takođe je u ovoj nedelji podelio nekoliko slika koje je generisala veštačka inteligencija i koje prikazuju nekog ko podseća na aktuelnu potpredsednicu SAD Kamalu Haris koja nosi beretku sa komunističkim simbolom - srpom i čekićem.

Sa stanovišta sajberbezbednosti Mask je intervjuisao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Iksu, a signal je "pucao" i kasnio. Mask je tada okrivio "masivni napad" na Iks, podseća Tek Kranč uz napomenu da nije pružio dokaz za tvrdnju.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari