• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brisel slavi pobedu nad tehnološkim gigantom: Epl mora da plati 13 milijardi evra duga na porez

Vreme čitanja: oko 3 min.

Irska više od decenije stajala po strani i dopuštala Eplu da izbegava poreze, ocenjuje stručnjak za poreze u EU

  • 0
Apple sud, suđenje, istraga Foto: HakanGider / Shutterstock.com
  • Gigant godinama plaćao niske poreze u Irskoj

  • Epl je u saopštenju rekao da je "razočaran" odlukom

  • Ocenjuje da Evropska komisija pokušava retroaktivno da promeni pravila

Sudske vlasti u Evropskoj Uniji konačno su presudile u korist tvrdnje Evropske komisije da su niski porezi koje je platio tehnološki gigant Epl (Apple ) nezakonita subvencija.

Epl je izgubio slučaj vredan 13 milijardi evra na najvišem sudu EU u vezi sa niskim porezima koje je godinama plaćao u Irskoj, što je iznenađujuća pobeda Brisela u kampanji protiv dogovora sklopljenih s multinacionalnim kompanijama.

Presuda koju je danas (10. septembra) objavio Sud EU podržava Evropsku komisiju, koja je utvrdila da stope poreza na dobit od čak 0,005 odsto koje plaća tehnološki gigant predstavljaju nezakonitu subvenciju, poništavajući prethodnu presudu nižeg nivoa Opšti sud.

"Irska je Eplu dodelila nezakonitu pomoć koju Irska mora vratiti", rekao je Sud pravde u saopštenju, donoseći "konačnu presudu" u tom predmetu.

Ovo je jedna od nekoliko pobeda u borbi Brisela protiv velikih tehnoloških kompanija, budući da je Gugl izgubio zasebnu žalbu protiv kazne EU od 2,4 milijarde evra zbog favorizovanja sopstvenih usluga, čime je okončana karijera Margrete Vestager, koja je odradila dvostruki mandat kao šefica antimonopolske politike EU.

Pobeda Komisije znači da Epl mora platiti čak 13 milijardi evra, ili potencijalno više, sa kamatama i troškovima, irskoj državnoj kasi.

Početni nalaz Komisije, sada potvrđen, usledio je nakon što je LuxLeaks otkrio poreske odluke koje su uključivale Žan-Kloda Junkera, bivšeg lidera Luksemburga koji je u to vreme bio predsednik izvršne vlasti EU.

Akcija Margrete Vestager protiv velikih, uglavnom američkih, multinacionalnih kompanija poput Starbucksa, Fiat Chryslera i Amazona dovela je do toga da ju je tadašnji predsednik Donald Tramp nazvao "porez ženom" ("tax lady") koja "stvarno mrzi SAD".

Brisel, Epl, Meta, Alfabet Margret Vestager / Foto: Tanjug/AP

Pravni slučaj je zavisio od toga kako je proizvođač Ajfona tretirao prihode od intelektualne svojine u svojim knjigama i da li je Komisija bila u pravu kada je rekla da je ta korporativna dobit trebalo da bude pripisana njegovoj evropskoj bazi u Irskoj.

Opšti sud EU presudio je protiv Komisije 2020. godine, ali je u mišljenju pripremljenom za Sud pravde prošlog novembra, glavni advokat Đovani Pitrucela doveo u pitanje pravno obrazloženje suda nižeg nivoa.

U finansijskom smislu, ovo je najveći slučaj u poreskoj kampanji EU, koja inače nije imala veliki uspeh na sudovima.

Komisija je izgubila pravne izazove koji uključuju McDonald's, Starbucks i Engie, iako je u nedavnom intervjuu za Radio Šuman podcast Vestager tvrdila da je njen krstaški pohod ipak doveo do niza nacionalnih i međunarodnih poreskih reformi.

Uprkos milijardama koje je mogla dobiti, irska vlada se usprotivila slučaju Komisije; zemlja je postala evropsko središte za brojne američke tehnološke kompanije.

Majkl Makgrat je prethodno branio kompaniju kao irski ministar finansija, a sada i sam treba da se preseli u Brisel kako bi postao evropski komesar, a njegov portfelj će sutra objaviti predsednica Ursula fon der Lajen.

Epl je u saopštenju rekao da je "razočaran" odlukom, prenosi Poslovni.hr pozivajući se na Euronews.

"Uvek plaćamo sve poreze koje dugujemo gde god poslujemo i nikada nije bilo posebnog dogovora", rekao je portparol kompanije, dodajući da je reč o jednom od najvećih poreskih obveznika na svetu.

"Evropska komisija pokušava retroaktivno da promeni pravila i da ignoriše da je, kako zahteva međunarodni poreski zakon, naš prihod već bio podložan porezima u SAD", dodala je kompanija koja tvrdi da je već platila 20 milijardi dolara (18 milijardi evra) u SAD poreza na istu dobit.

Ali presudu su već pozdravili poreski aktivisti koji već dugo pozivaju na zatvaranje onoga što smatraju rupama u porezu na dobit.

"Ova presuda razotkriva ljubavnu aferu poreskih oaza u EU sa multinacionalnim kompanijama", izjavila je u saopštenju Kjara Putaturo, stručnjak za poreze u EU za humanitarnu organizaciju Oxfam. "Ona donosi odavno zasluženu pravdu nakon što je Irska više od decenije stajala po strani i dopuštala Eplu da izbegava poreze."

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari