• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koji je značaj saradnje s izraelskim kompanijama za srpski IT sektor? Polovina izvoza im u oblasti tehnologije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na danas održanom okruglom stolu potpisana su tri memoranduma

  • 0
Aleksandar Vučić i Isak Hercog Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
  • Više od desetine populacije Izraela radi na unapređenju tehnologije

  • Izvoz u oblasti tehnologije toj zemlji doprinosi sa šest odsto od bruto domaćeg proizvoda

  • To je put kojim Srbija želi da ide, ulažući u razvoj veštačke inteligencije, biotehnologije, BIO4 Kampus...

Savetnik u kabinetu predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Paunović rekao je danas nakon okruglog stola "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", održanog u Beogradu, da su razgovori sa izraelskim kompanijama veoma važni za srpski IT sektor, jer od Izraela možemo mnogo toga da naučimo, pošto je globalni lider u ovoj oblasti.

Paunović je za Tanjug između ostalog rekao da iako imamo treći najveći rast IKT izvoza u Evropi od 2016. do 2022. i da nam je to najveća i najbrža rastuća izvozna grana, Srbija i dalje zaostaje u odnosu na Izrael, koji je lider u svetu.

"Mi smo ovom prilikom mogli da vidimo šta je moguće kada se fokusiramo na nauku, na inovacije, na inženjerske discipline. Jer upravo smo čuli da je u Izraelu tehnologija više od 50 odsto ukupnog nacionalnog izvoza i da 11 odsto populacije koje radi o inženjerskim delatnostima kreira sav taj izvoz i kreira više od šest odsto bruto domaćeg proizvoda Izraela", rekao je Paunović za Tanjug.

On je naglasio da je to put kojim i Srbija ide.

"Našim fokusom na veštačku inteligenciju, na biotehnologije, na BIO4 Kampus koji gradimo, mi verujemo da ćemo praktično u novim tehnološkim oblastima, kao što je biotehnološka revolucija moći da budemo bliže liderima, kao što je Izrael. Da budemo vrlo uspešni i time kreiramo mnoge benefite za Srbiju, za našu nauku, za obrazovanje, za zdravstvo, ali pre svega za jedan novi ekonomski rast baziran na kreativnosti, inovacijama i na znanju", naglasio je Paunović.

U okviru događaja potpisana su i tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, kao i zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela, a Paunović je rekao da su oni važni zbog direktne saradnje sa Izraelom, naročito izjava sa IT Kancelarijom.

"Ona je vezana za naš centar, za četvrtu industrijsku revoluciju koju i mi, i Izraelci imamo sa Svetskim ekonomskim forumom, dakle zajedno smo deo jedne od najmoćnijih mreža na svetu, koja otvara ogromne potencijale za ekonomski rast, za saradnju, kako Srbije sa Izraelom, tako zajedno sa celim svetom praktično", naveo je on.

Direktorka sektora za medunarodne odnose Saveza izraelskih privrednih komora Sarit Fišbejn zahvalila se na pozivu da učestvuje na okruglom stolu i dodala da su prijateljstvo i podrška koju je Izrael dobio od Srbije u protekloj godini bili izuzetno važni i značajni.

"Hvala Vam (Srbijo) što ste stali uz nas i promovisali ovaj sastanak jer je važan za jačanje veza i privrede između dve zemlje, Srbije i Izraela. Sa Srbijom imamo veoma dobre odnose, u oblasti privredi, turizma, trgovine, inovacija. I dugi niz godina održavamo veoma bliske odnose sa Privrednom komorom Srbije", rekla je ona za Tanjug.

U Palati Srbija održan je danas okrugli sto "Sinergija inovacija i trgovina:razgovori Srbije i Izraela", na kojem su se obratili i predsenik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Izraela Isak Hercog koji su se složili da je najvažnije što pre da se potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Na okruglom stolu ministar finansija Siniša Mali predstavio je projekat EXPO2027.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari