• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan D za TikTok: U ponedeljak ključno saslušanje, ko pobeđuje u slučaju Amerika protiv aplikacije?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudbina kineske kompanije i sama "ulazi u predsedničku trku"

  • 0
TikTok Foto: Tanjug/AP
  • Kongres SAD usvojio ovaj predlog još u aprilu

  • Bajden potpisao zakon, dajući Bajtdensu rok do 19. januara da proda TikTok ili se suoči sa zabranom

  • Predsednički kandidati aktivno koriste TikTok kako bi privukli mlađe glasače

TikTok i njegova matična kompanija Bajtdens (ByteDance) suočavaju se u ponedeljak sa ključnim sudskim ročištem u pravnoj bici koja ima za cilj blokiranje zakona koji bi mogao zabraniti tu aplikaciju već od 19. januara, koju inače koristi 170 miliona Amerikanaca.

Američki Apelacioni sud za okrug Kolumbija će održati usmenu raspravu o pravnom izazovu, stavljajući sudbinu kineskog TikToka u središte poslednjih nedelja predsedničkih izbora 2024. godine.

I republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i potpredsednica Kamala Haris aktivno koriste TikTok u pokušaju da pridobiju mlađe glasače. TikTok i Bajtdens tvrde da je zakon neustavan i da krši prava Amerikanaca na slobodu govora, navodeći da je to "radikalno odstupanje od tradicije ove zemlje da zagovara otvoren Internet", piše Rojters.

Debata Kamala Haris i Donald Tramp Donald Tramp i Kamala Haris / Foto: Tanjug/AP

Vođeni zabrinutošću američkih zakonodavaca da bi Kina mogla pristupiti podacima Amerikanaca ili špijunirati ih putem aplikacije, mera je usvojena u Kongresu SAD u aprilu, samo nekoliko nedelja nakon što je predložena.

Bajtdens je izjavio da je "otuđenje tehnološki, komercijalno i pravno nemoguće" i da će bez sudske odluke dovesti do neviđene zabrane 19. januara. Sudije Šri Srivinasan, Neomi Rao i Daglas Ginsburg će razmotriti pravne izazove koje su podneli TikTok i korisnici.

TikTok i Ministarstvo pravde su zatražili odluku do 6. decembra, što bi moglo omogućiti Vrhovnom sudu SAD da preispita odluku pre nego što bilo kakva zabrana stupi na snagu.

Predsednik Džo Bajden je potpisao zakon u aprilu, dajući Bajtdensu rok do 19. januara da proda TikTok ili se suoči sa zabranom, ali bi mogao produžiti rok za tri meseca ako potvrdi da Bajtdens napreduje ka prodaji.

Bela kuća i drugi zagovornici zakona rekli su da je mera izazov vlasništvu aplikacije sa sedištem u Kini, a ne pokušaj da se TikTok eliminiše. Bela kuća kaže da želi da okonča kinesko vlasništvo zbog pitanja nacionalne bezbednosti, ali ne i da zabrani TikTok.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari