• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učionica budućnosti i u milanovačkoj gimnaziji: "Razvijamo osobine za 21. vek: kritičko mišljenje, timski rad"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovaj način će se dodatno unaprediti obrazovanje u oblastima poput robotike, digitalne fabrikacije i dizajna

  • 0
Mejkers lab Foto: Tanjug/ Miloš D. Živojinović
  • Koordinator Mejkers laba u Gimnaziji "Takovski ustanak" kaže da će korišćenje naprednih alata i tehnologija podstaći preduzetnički duh i inicijativu

  • Ističe da je reč o otvorenom prostoru koji je namenjen i za učenike drugih škola, ali i sugrađana

  • Na taj način će se, veruje, izgraditi zajednica koja deli strast prema stvaranju

Mejkers lab (Multidisciplinarni prostor za učenje) svečano je otvoren u Gimnaziji "Takovski ustanak" u Gornjem Milanovcu.

Otvaranjem Mejkers laba (učionice budućnosti), koje je upriličeno u prošli četvrtak učenici će dobiti jedinstvenu priliku da razvijaju svoje veštine kroz inovativne tehnologije i praktične projekte, dodatno unapređujući svoje obrazovanje u oblastima poput robotike, digitalne fabrikacije i dizajna.

Mejkers lab, opremljen najnovijom tehnologijom, pružiće učenicima škole mogućnost da primenjuju svoja znanja u stvaranju inovativnih rešenja i projekata. Programi koji donosi Grupa za obrazovanje, za nastavnike i decu, dodatno ih osnažuje i priprema sa znanjima i veštinama za uspeh u 21. veku.

"Osmišljen kao otvoren prostor u kojem će naši učenici sa svojim profesorima, učenici drugih škola, ali i naši sugrađani, kroz saradnju graditi ne samo projekte, već i zajednicu koja deli strast prema stvaranju. Otvaranjem Mejkers laba naši učenici dobijaju priliku da praktično primene teorijska znanja kroz rad na stvarnim projektima.

Kroz ovaj prostor oni razvijaju ključne veštine za 21. vek, kao što su kritičko mišljenje, kreativnost, rešavanje problema i timski rad. Takođe, učenici će imati priliku da koriste napredne alate i tehnologije, što će im omogućiti da svoje ideje pretvore u opipljive proizvode. Osim tehničkih veština, Mejkers lab podstiče preduzetnički duh i inicijativu, jer učenici ovde sami istražuju, eksperimentišu i razvijaju inovacije. Na taj način, ne samo da se pripremaju za buduće karijere u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i umetnosti, već postaju i proaktivni članovi društva, spremni da se suoče sa izazovima koje donosi budućnost", naveo je Draško Simonović, nastavnik hemije i koordinator Mejkers laba.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili direktorka Gimnazije Biljana Nišavić, nastavnik hemije i koordinator Mejkers laba Draško Simonović, nastavnik likovne kulture i izbornog programa umetnost i dizajn Filip Trnavac, direktor Strategije i razvoja NORDEUS fondacije Miloš Đuričanin i menadžer za programska partnerstva u organizaciji Dostignuća mladih Nemanja Glavinić.

Grupa za obrazovanje, uz podršku partnera kao što su Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma, Bosch, Gigatron i Epson, nastavlja da unapređuje obrazovne resurse u Srbiji, omogućavajući mladima da steknu praktična znanja i razviju veštine neophodne za buduće karijere.

Ova gimnazija je osnovana 1920. godine. Danas broji više od 500 učenika koji postižu zapažene rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz hemije, biologije, umetnosti i preduzetništva. Sa posebnim fokusom na razvoj preduzetničkih veština i inovativnih rešenja, učenici ove škole osvojili su brojne nagrade na takmičenjima, dok su kroz projekte poput "Digitalna ekspedicija izazov" pokazali spremnost da predvode promene u oblasti obrazovanja.

Takođe aktivno učestvuje u međunarodnim projektima, kroz koje učenici imaju priliku da uče od svojih vršnjaka iz inostranstva i razmenjuju znanja i iskustva. Ove aktivnosti značajno doprinose njihovom obrazovanju i pripremaju ih za izazove globalnog tržišta rada.

(Ubrzanje.rs/GMinfo.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari