• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je holandski tek gigant u problemu? Samsung, Intel i TSMC povlače narudžbine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije pale, kompanija pre toga izašla u javnost sa lošom prognozom

  • 0
ASML Holding, Veldhoven, Holandija Foto: Wikimedia/A ansems

Akcije holandske visokotehnološke kompanije ASML, koja proizvodi najnaprednije mašine za proizvodnju čipova, u padu su nakon što je ta firma smanjila svoje izglede prihoda od prodaje u 2025. godini sa 40 na 35 milijardi evra.

Tržišna vrednost kompanije ASML je nakon objave slabije prognoze prodaje pala za skoro 50 miliona evra.

Investitori su, u strahu zbog pada globalne potražnje za čipovima, počeli sa rasprodajom akcija i drugih tehnoloških kompanija, ali eksperti smatraju da je ta bojazan neopravdana.

Analitičari navode da su smanjeni izgledi prihoda od prodaje posledica viška kapaciteta u fabrikama čipova koje su već nabavile mašine firme ASML tokom pandemije, prenosi Rojters.

Kompanija ASML takoreći ima monopol nad mašinama koje koriste tehnologiju ekstemne ultraljubičaste litografije (EUV) i neophodne su za proizvodnju najmodernijih čipova.

"Firme Intel, TSMC i Samsung povlače narudžbine od firme ASML jer su shvatile da imaju dovoljno kapaciteta", izjavio je potpredsednik analitičarske firme Teh insajts, Den Hačison.

Zalihe čipova su i dalje velike, a proizvođači čipova su postali efikasniji sa alatima ASML, što znači da mogu da proizvedu više čipova bez potrebe da naručuju dodatne mašine.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Čadež najavljuje dolazak "tehnološkog džina iz Dubaija" na Ekspo 2027

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari