• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dosad ste mogli da skrinšotujete sve poruke u DM-u: Instagram uvodi promene, staju na put ovim fotografijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz kompanije poručuju da neće dozvoliti otvaranje takvih poruka na desktop računarima

  • 0
Mobilni telefon društvene mreže pratioci followers Instagram Foto: Shutterstock

Jedan od velikih problema ponajviše mladih ljudi na društvenim mrežama jest tzv. sekstorzija. Korisnici šalju svoje golišave fotografije putem npr. Instagramove opcije direktnih poruka, a kako bi bili sigurniji šalju ih kao nestajuće poruke, koje nestanu jednom kad se prikažu. Iako su nestajuće poruke, odnosno fotografije i videozapisi sigurniji u odnosu na klasične slike i snimke koji se neće sami izbrisati s platformi, do sada su korisnici mogli da naprave skrinšot i da snime taj sadržaj na svoje telefone.

No ako je neko to i učinio, pošiljalac bi ipak dobio obaveštenje o tome, tako da su barem bili svesni činjenice da je sadržaj koji je trebalo odmah da nestane s telefona, ostao snimljen.

To se sada menja, te su iz Instagrama najavili nove sigurnosne opcije kojima žele da zaštite korisnike, pri čemu iz ove kompanije kažu kako je primarna zaštita od sekstorcije, odnosno seksualne iznude. Reč je o iznudama u kojima se od osoba traži slanje golišavih fotografija, a kada ih one pošalju i to najčešće kao nestajuću poruku, primaoci ih ipak snime, posle čega kreću s ucenama. Govore kako će te fotografije koje im je osoba poslala u poverenju objaviti na internetu ili poslati roditeljima i prijateljima, osim ako pošiljalac ne nastavi da im šalje slične fotografije i snimke.

Takve vrste prevara, odnosno iznuda nisu retke, a posledice po pošiljaoce mogu biti vrlo teške jer im se život zbog jedne slike ili videa može pretvoriti u dramu.

U okviru tih novih sigurnosnih opcija, Instagram više neće omogućiti ljudima snimanje skrinšotova takvih fotografija i videozapisa koje će korisnici slati kroz direktne poruke koristeći opcije "view once" ili "allow replay". Takođe, Instagram neće dopustiti otvaranje takvih poruka, odnosno fotografija i videa na desktop računarima kako ne bi "zaobišli sigurnosne mere".

Kako naglašavaju na portalu Tech Crunch, na konkurentskoj platformi Snapchat i dalje je dopušteno snimanje skrinšota - iako se i korisnisnici ove platforme obaveštavaju o tome, na Snepčetu ništa nisu učinili kako bi sprečili takvu mogućnost.

Iz Instagrama kažu kako ove nove sigurnosne opcije nadopunjuju nedavno predstavljene opcije u okviru brige za tinejdžere koji mladim korisnicima automatski aktiviraju različite zaštite i ograničenja oko toga ko ih može kontaktirati. Oni tako ne mogu primati poruke od osoba koje ne prate i s kojima nisu povezane, no mogu primati zahteve za praćenje od svih korisnika. Ipak, s novim promenama neće moći primati zahteve od svih korisnika, te će zahteve za praćenjem nekih profila koje Instagram smatra sumnjivim (poput računa koji su tek otvoreni ili se njihove aktivnosti smatraju sumnjivim) ili blokirati ili ih stavljati u spam folder.

(Ubrzanje.rs/Zimo)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari