• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakvo je stanje na indijskom tržištu startapa? Ulaganja pala, raskoš nije sakrila pitanja koja muče industriju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Investitori ocenjuju da je moguće da se uspeh na tržištu ponovi kroz dve, tri godine

  • 0
indija Foto: Shutterstock
  • U Indiji održano okupljanje investitora;
  • Investicije u 2023. godini manje nego 2021. godine;
  • Investitori radije ulažu u startapove u ranim fazama;

Na dvodnevnom događaju u Indiji, na kom je prisustvovalo više od 150 investitora, razgovaralo se o veličini VC fondova i izgledima zemlje u globalnoj AI trci.

Cilj događaja bio je da podstakne partnerstva i investicije, piše Tech crunch. Dodaju da ovogodišnja optimistična atmosfera odražava povratak Indije u finansiranje startapova, ali da raskoš nije mogla da sakrije pitanja koja muče industriju.

Ulaganja su, ističu, manja nego ranije.

"U 2021. godini, u Indiji je investirano 33 milijarde dolara u venture fondove. U 2023. godini ova cifra je iznosila 9 milijardi dolara", odgovorio je partner kompanije Lightspeed Bejul Somaia.

Istakao je da to ne znači da se tržište neće ponovo ubrzati za dve, tri godine.

Rast, "hajp" i prodajne veštine, postali su važniji od izgradnje trajnih kompanija, komentarisao je situaciju iz 2021. godine.

"Iako je naša tržišna vrednost izgledala neverovatno, to je možda jedna od retkih godina u Lightspeed-u kada sam najviše osećao anksioznost. S jedne strane, ove vrednosti su određene tržištem, s druge strane, nisu se slagale s našom procenom poslovanja", pojasnio je on.

Tokom protekle tri godine, ulaganja su bila veća, a poslednje je, dodaje, na donjoj granici. To je, objašnjava, bio svestan potez, te da žele da se time spreči rizik da previše kapitala rezultira odstupanjem od strategije.

Indija kaska za Zapadom?

U trci za veštačkom inteligencijom na globalnom nivou, dok napredak AI buja u zapadnim centrima, Indija zaostaje u osnovnom istraživanju jer veoma mali broj njenih startapova pokušava da izgradi velike jezičke modele, piše kalifornijski medij.

Partner "Lightspeed" kompanije Hemant Mohapatra ocenjuje da Indija ima inženjersku snagu, te da bi se prilike mogle pojaviti.

Briga koju mnogi investitori u Indiji imaju jeste da nekoliko startapa u kasnim fazama i dalje insistira na povećanju vrednosti akcija, trošeći svoje resurse pre nego što prihvate realnosti posle opadanja.

Jedan od direktora u kompaniji "Lightspeed" Anuj Bhargava rekao je da vidi napredak u usklađivanju sa javnim tržištima.

"Mislim da je ovo godina u kojoj će finansiranje biti više usklađeno sa javnim tržištima. Za kompanije u fazi rasta, privatna tržišta su bila spora", rekao je.

"Imali smo mnogo fondova koji nisu bili bazirani u Indiji, ali su ulagali u Indiju zbog prilika koje im je zemlja pružala izvan njihovih granica. Mnoge kompanije su na kraju prikupile novac koji nije opravdavao njihov obim ili napredak", ocenio je.

Investitori vide svetlu tačku u ulaganju u ranim fazama.

Kvalitet talenta i kapitala ostaju pristupačni u ranim fazama, rekao je partner "Lightspeeda" Rahul Taneja.

"Kvalitet osnivača je mnogo bolji, ljudi koji napuštaju svoje poslove zaista veruju u svoje ideje i spremni su da se upuste u ono što većina naziva 'sporom godinom'. Svaki dan se susrećemo sa izuzetnim osnivačima u najranijim fazama stvaranja startapa", i shvatamo koliko smo srećni što smo u poziciji da podržimo digitalni rast Indije i Jugoistočne Azije.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari