• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešenje za skupe, a neophodne alate: Primer hrvatskog startapa, služi i za kuću i za posao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ujedno, reč je o uređajima koji se retko koriste, ali su potrebni svima

  • 0
Alati Foto: Shutterstock
  • Za razvoj startapa dobili i novčanu pomoć
  • Ističu da imaju najmanju potrošnju električne energije na tržištu, te da mogu raditi mesecima na jednoj bateriji od 18 volti
  • Veruju da se Pikleanove pametne kutije mogu koristiti i za praćenje zaliha unutar firme

Godinu i po dana od učešća na ZICER-ovom akceleracijskom programu Startup Factory, a potom i pobede na Zagreb Connectu, startup Piklean je razvio sopstvenu inovativnu platformu pametnih kutija za iznajmljivanje alata i uređaja za čišćenje. Danas su u Opatiji otvorili svoju prvu automatizovanu poslovnicu za iznajmljivanje različitih alata i uređaja za čišćenje.

Upotrebu ovih kutija povezali su s korišćenjem tehnologija automatizovanih poruka i sklapanja ugovora na daljinu. Ovakav pristup rezultat je do sada stečenog iskustva osnivača i direktora Pikleana Igora Puhara i njegove saradnje s hrvatskom kompanijom Radiona SKATT, piše Poslovni.hr.

Pobedom na Zagreb Connectu 2022. za razvoj startupa ostvarili su i bespovratnu novčanu podršku Grada Zagreba. Kroz svoj posao istovremeno tržištu nude rešenje problema smanjenog broja dostupne radne snage u ovoj uslužnoj grani.

"Naša je usluga sada dostupna svim građanima i pravnim licima po vrlo povoljnim ualovima. Rezervaciju željenog alata ili uređaja iz naše ponude moguće je dobiti jednostavno i brzo putem WhatsAppa, i to u samo tri koraka.Najpre se pristupi internetstranici www.najamalata.com, pronađe željeni alat, putem WhatsAppa pošalje rezervacija i povratno se dobiju sve instrukcije, uključujući i QR kod za otvaranje kutije s odabranim alatom", pojašnjava Igor.

Šta se može iznajmiti?

"Osim alata za građevinarstvo i radove u vrtu veliki fokus su nam uređaji za čišćenje u šta spadaju hemijski čistači, parni čistači, uređaji pod pritiskom i slično. Korisnici često imaju potrebu za hemijskim čistačima poput onih za čišćenje kauča, tepiha ili sedišta u autu. Inicijalne cene najma ovih uređaja idu od 35 evra po danu. Već sada, a do toga smo došli istraživanjem tržišta, znamo da će nam najtraženiji aparati biti oni koji nude dodanu vrednost kao na primer čistač renomiranog proizvođača u jačoj verziji s dodatnom pumpom što je bitno kod čišćenja npr. dušeka. Takvi aparati se ne isplate kupovati jer su poprilično skupi, a ne koriste se često.

Osim popularnih cena na sve alate, postoje i popusti gde se na tri dana plaćaju samo dva dana korištenja", pojašnjava Igor i dodaje kako su kod njih kreativne kombinacije klijenata dozvoljene te poziva ljude da alate unajmljuju u društvu, te da tako iskoriste popuste i postignu najpovoljnije cene.

"Pikleanove pametne kutije su jedinstvene i po tome što imaju najmanju potrošnju električne energije na tržištu i sposobni su da rade mesecima na jednoj bateriji od 18 volti. To im omogućuje postavljanje na mesta gde ne postoji mogućnost priključka na električnu mrežu, kao i bržu primenu u poslovanju bez potrebe za odobrenjem priključk", ističe Igor.

Za šta se mogu koristiti?

Pametne kutije takođe imaju potencijalno veliku ulogu u praćenju zaliha unutar firme. Takvim monitoringom isti predmet može biti dostupan svim zaposlenima na način da sistem odmah evidentira kad je predmet preuzet i kod koga se nalazi, što se lako prati zahvaljujući jedinstvenom QR kodu - od praćenja alata u proizvodnji do opreme u bolnicama.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari