• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikola pozvan u SAD da drži probe folklora, kad je shvatio da nema kad, sinula mu je ideja: Onlajn!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je jedna od pet pobedničkih ideja sa akcelerator programa Launcher niškog Naučno-tehnološkog parka

  • 0
Resavica Foto: Filip Plavčić
  • Primer kako su nove tehnologije iskorišćene da očuvaju tradiciju

  • Pomoć u definisanju ideje studenti iz Niša dobili su u okoviru programa namenjenog startapima u ranoj fazi razvoja

  • Pored edukacije i mentorstva, učesnici su dobili i finansijsku podršku 

Sa idejom da nauče folkloru sve one koji to žele, u bilo kom trenutku, gde god na svetu, tim studenata iz Niša osmislio je onlajn platformu koja se zove Nauči kolo. Kažu da pored kurseva planiraju da obnove stare pesme i stara kola, kako bi ih sačuvali od zaborava.

Ovo je jedna od pet pobedničkih ideja sa akcelerator programa Launcher niškog Naučno-tehnološkog parka, a kreirali su je studenti Elektronskog fakulteta Nikola Blagojević, Andrej Topalov, Nada Jovanović i student Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Jasmina Spasić, prenose Južne vesti.

"Ceo tim u nogama ima skoro 40 godina igre i počeli smo da igramo u Domu kulture u Pirotu, a sada igramo u Akademskom folklornom ansamblu 'Oro' u Nišu. Naša ideja je da folklor učinimo dostupnim svima u svakom trenutku, gde god bili na kugli zemaljskoj, od Čikaga do Sidneja. Takođe, želimo da negujemo srpsku tradiciju i da napravimo kurseve folklora za svaku oblast u kojoj je živeo srpski narod", objašnjava Nikola Blagojević.

Nikola kaže da je ideja za ovu plaftormu nastala kada ga je jedna Srpkinja koja živi u Čikagu, pozvala da ode u Ameriku i vodi probe folkolora, nakon što je videla njegov YouTube kanal.

To, objašnjava, nije mogao zbog studija, ali mu se, kaže, učinilo nepravednim da neko ima pristup folkloru, a da je nekom drugom potpuno nedostupan, zbog čega je odlučio da pokrene onlajn platformu za učenje folklornih pokreta.

Po planu - onlajn folklor od 1. septembra

Plan je da platforma krene sa radom 1. septembra, a kurseve će držati stručnjaci koji će osim objašnjenja o kolu, edukovati i polaznike i tradiciji.

"Pored kurseva, planiramo da obnovimo stare pesme iz notnih zapisa, stara kola i da ih sačuvamo od zaborava. Prvi kursevi koje ćemo uraditi do 1. septembra ove godine biće srpske igre iz Šopluka i igre iz Niša", objašnjava Nikola.

Kako bi stekli znanja o biznisu, zatim najbolje definisali i iskoristili svoju ideju, ovi studenti su se prijavili za program Launcher koji je bio namenjen startapima u ranoj fazi razvoja. Ovaj akcelerator program niškog NTP-a je kroz edukativne module, mentorski rad i finansijsku podršku omogućio učesnicima da razviju inovativne ideje, izgrade održive poslovne modele i steknu ključna znanja potrebna za uspeh na tržištu.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari