• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oni odlučuju o budućnosti (poslovanja): Investitori iz generacije Z daju savete za ulazak u rizični kapital

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mladi investitori iz Nemačke, Italije i Francuske dele svoje iskustvo

  • 0
Lara Planet Leonard Trappe Maria Matilda Bancale Léa Metiba (Lafaye) Foto: linkedin.com/
  • Predlažu koriščenje tehnoloških alata kako bi se donosile odluke zasnovane na činjenicama

  • Bitna im je strast prema tehnološkim inovacijama

  • Ističu vrednosti za novo doba - ekološke, socijalne i upravljačke

Ulazak u svet rizičnog kapitala nije lak. Nije svaki posao oglašen, konkurencija je velika i često je važno koga poznajete, a ne samo šta znate. Dakle, kako ne samo da uđete u svet rizičnog kapitala, već i ostavite svoj trag kada to učinite?

Sifted je razgovarao sa četvoro investitora iz generacije Z koji rade u najaktivnijim evropskim firmama koje se bave investiranjem u ranim fazama.

Inače, rizični kapital (Venture Capital) je oblik finansiranja koji obezbeđuje sredstva startapima koji pokazuju potencijal za brzi rast. Njime upravljaju VC firme, a zadaci su im da ubede partnere da investiraju u njihov fond, i da pronađu i ulažu u one startape za koje veruju da mogu da generišu ogromne prihode.

Novac obično zarađuju prema strukturi 2–20, što znači da uzimaju 2 odsto veličine fonda kao godišnju naknadu za upravljanje tim fondom, uz dodatnih 20 odsto profita nakon isplate investicije partnerima.

Lara Planet, analitičarka za investicije u kompaniji Antler (Nemačka)

Sedište: Berlin.

Sektori interesovanja: Oblasti koje se bave zdravstvenim i klimatskim izazovima, poput obnovljive energije, održive poljoprivrede i inovacija u zdravstvenoj zaštiti.

Dosadašnji poslovi: ScaleEnergy, kompanija koja koristi postojeće priključke na mrežu kako bi stabilizovala elektroenergetsku mrežu putem decentralizovane mreže za skladištenje energije u baterijama.

Šta vas je najviše iznenadilo u radu u oblasti rizičnog kapitala?

Fascinantno je kako ulaganja u ranim fazama mogu biti toliko subjektivna, s različitim investitorima koji imaju različita uverenja o istoj kompaniji. Takođe, izuzetna je eksponencijalna kriva učenja, jer se stalno pojavljuju novi trendovi i tržišta.

Šta bi generacija Z trebalo da radi drugačije u industriji rizičnog kapitala?

Ostanite nepristrasni i ne sudite o knjizi po koricama — sjajni osnivači dolaze iz različitih sredina. Iskoristite najnovije tehnološke alate kako biste donosili odluke zasnovane na podacima, i dajte prednost autentičnosti nad pretencioznošću. Prigrlite različitost među investitorima i osnivačima.

Leonard Trappe, mlađi analitičar u High-tech Gründerfonds (Nemačka)

Sedište: Bon

Sektori interesovanja: Nauke o životu i zdravstvene tehnologije.

Dosadašnji poslovi: TQ Therapeutics, nemački startap koji razvija novi pristup za "proizvodnju" genetski modifikovanih imunih ćelija.

Šta vas je najviše iznenadilo u radu u oblasti rizičnog kapitala?

Koliko je evropska VC scena relativno mala i čvrsto povezana, posebno u DACH regionu. Više liči na veliku "zajednicu" sa snažnom saradnjom nego na intenzivnu konkurenciju. Takođe, iznenadilo me je koliko je proces dubinske analize sveobuhvatan i koliko pitanja treba postaviti i odgovoriti na njih pre nego što se investicija realizuje.

Pripadnici generacija Zed su oni koji su rođeni u periodu od 1997. do 2012. godine nakon generacije milenijalaca.

Šta bi generacija Z trebalo da radi drugačije u industriji rizičnog kapitala?

Prvi put u istoriji možemo koristiti napredne algoritme i veštačku inteligenciju za donošenje odluka zasnovanih na podacima. Generacija Z je u odličnom položaju da efikasno uklopi ove alate u odluke o investicijama u rizičnom kapitalu i da ih uspostavi kao dopunu postojećem procesu.

Takođe, ESG (ekološki, socijalni i upravljački kriterijumi) će nastaviti da dobija na značaju. Već je ključni kriterijum u investicijama danas, i po mom mišljenju, biće još značajniji u budućnosti.

ESG označava ekološke, društvene i upravljačke aspekte. ESG investiranje odnosi se na to kako kompanije ocenjuju ove metrike i standarde odgovornosti prilikom potencijalnih investicija.

Saveti za dobijanje prvog posla u VC-u

Umrežavanje je ključno, jer je VC sektor relativno mali i stoga veoma konkurentan. Pozicije poput praksi ili mesta mlađeg analitičara, kao što su one koje nudi HTGF, odlične su početne tačke da se zakorači u ovu oblast.

Ako ste još uvek na univerzitetu, obratite se studentima ili alumnistima koji su radili u VC sektoru za uvode i smernice. Učestvujte u događajima specifičnim za startape na univerzitetu ili klubovima. Oni mogu pružiti dragocene veze i direktne uvide u industriju. Pokušajte da se fokusirate na sektor u kojem se osećate najkomfornije i razvijajte svoje specifično znanje, ili čak pokušajte da nađete posao u startapu pre nego što uđete u VC svet.

Kada je reč o procesu selekcije ili intervjuima, važno je pokazati preduzetnički duh i strast za tehnološkim napretkom i inovacijama. Pokažite da već posedujete specifično znanje iz industrije ili tehnologije. Pokušajte da demonstrirate sposobnost postavljanja ključnih pitanja, pokažete kritičko i analitičko razmišljanje, kao i svoje veštine u strukturiranju i filtriranju velike količine informacija kako biste obezbedili te pozicije.

Maria Matilda Bancale, investicioni saradnik u kompaniji CDP Venture Capital SGR u Italiji

Sedište: Milan

Sektori interesovanja: Svi! Trenutno: marketing tehnologija, e-trgovina/tržište i digitalno zdravlje.

Šta vas je najviše iznenadilo u radu u oblasti rizičnog kapitala?

Širok spektar veština koje stičete: umrežavanje radi pronalaženja prilika, detaljna analiza prilikom procene da li treba nastaviti s poslom, pravni aspekti tokom pregovaranja o uslovima i ugovorima, i veština obavljanja više zadataka istovremeno.

Šta bi generacija Z trebalo da radi drugačije u industriji rizičnog kapitala?

Budite ljubazni, odgovarajte svima i pomažite kad god je to moguće — biti neprijatan više nije u trendu.

Saveti za dobijanje prvog posla u VC industriji?

Umrežavanje i hrabrost i kreativnost! Dobila sam svoju prvu praksu u VC tako što sam poslala svoj CV na sve opšte mejl adrese italijanskih VC firmi/akceleratora, slala poruke partnerima i prisustvovala svim mrežnim događajima (za investitore i startape).

Léa Lafaye, saradnica u oblasti rizičnog kapitala (VC associate) u kompaniji Bpifrance u Francuskoj

Léa Lafaye je saradnica u oblasti rizičnog kapitala (VC associate) u kompaniji Bpifrance u Francuskoj.

Sedište: Pariz

Sektori interesovanja: Klimatska tehnologija; posebno pomorstvo, energetika — posebno baterije — i ekološko izveštavanje.

Poslovi na kojima je dosad radila: CarbonWorks, kompanija koja proizvodi obnovljive sirovine kroz uzgoj mikroalgi u inovativnom fotobioreaktoru; Ayro, koji razvija sistem pogona na vetar za dekarbonizaciju pomorske industrije i Temo, koji redefiniše održivo pomorsko putovanje svojim inovativnim i laganim električnim pogonskim motorima.

Šta vas je najviše iznenadilo u radu u VC industriji?

Biti spreman da razgovarate o poslovima, industrijama i kompanijama u bilo kojoj situaciji — bilo da je to uz piće, na doručku ili pred komisijom.

Šta bi generacija Z trebalo da radi drugačije u VC industriji?

Generacija Z bi trebalo da se više fokusira na održive kompanije i promoviše hardverske kompanije. Potrebne su nam inovacije i u hardveru i u softveru kako bismo dekarbonizovali industrije i širu ekonomiju.

Saveti za dobijanje prvog posla u VC industriji?

Preporučujem studentima da obave jedno ili više stažiranja u VC sektoru. To će vam pomoći da bolje razumete posao i upoznate najbolje prakse i navike tima. Umrežavanje je ključni aspekt posla, pa kontaktirajte partnere, saradnike ili analitičare u svakom VC fondu, povežite se s preduzetnicima i učestvujte u VC događajima. I, što je najvažnije, budite radoznali: čitajte članke i slušajte podkaste o svakom novom inovativnom sektoru!

(Ubrzanje.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari