• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neuralink ugradio implant u mozak 2. pacijenta: O njemu se malo zna, jedno mu je zajedničko s prvim operisanim

Vreme čitanja: oko 2 min.

U planu je da ove godine bude još osam sa ugrađenim implantom

  • 0
Noland Arbaugh Foto: Neuralink / Ferrari / Profimedia
  • Ovoga puta više elektroda daje signal, oko 400

  • Prvi pacijent odmah posle operacije imao je problem

  • Nakon prilagođavanja algoritma oborio je prethodno postavljeni rekord brzine koriščenja uređaja uz pomoć misli

Neuralink je uspešno ugradio svoj uređaj kod drugog pacijenta, koji je dizajniran da omogući paralizovanim pacijentima korišćenje digitalnih uređaja samo pomoću misli, reči su vlasnika startapa Ilona Maska.

Neuralink je u fazi testiranja svog uređaja, koji je namenjen za pomoć osobama sa povredama kičmene moždine. Uređaj je omogućio prvom pacijentu da igra video igre, pretražuje internet, objavljuje na društvenim mrežama i pomera kursor na svom laptopu.

Mask je, u podkastu objavljenom kasno u petak, a koji je trajao više od osam sati, izneo nešto detalja o drugom učesniku, rekavši da osoba ima povredu kičmene moždine sličnu povredi prvog pacijenta, koji je ostao paralizovan u nesreći prilikom ronjenja. Mask je rekao da 400 impalntiranih elektroda na mozgu drugog pacijenta funkcioniše, a Neuralink na svom sajtu navodi da njihov implant koristi 1.024 elektrode.

"Ne želim da baksuziram, ali izgled da je sa drugm ugradnjom implanta prošlo vrlo dobro", rekao je Mask u podkastu kod Leksa Fridmana.

"Mnogo je signala, mnogo elektroda, radi baš dobro", rekao je.

Mask nije otkrio kada je Neuralink izveo operaciju drugog pacijenta, ali je naveo da očekuje operaciju još osam pacijenata ove godine, kao deo kliničkih ispitivanja.

Misli šta želi, uređaj čini da se to i ostvari

Prvi pacijent takođe je dao intervju, zajedno sa još trojicom rukovodilaca kompanije Neuralink, koji su u detalje govorili o tome kako funkcionišu implant i operacija koju izvodi robot, piše Rojters.

Noland Arbaugh prvi operisani pacijent Noland Arbaugh / Foto: Neuralink / Ferrari / Profimedia

Pre nego što je prvipacijent operisan u januaru, koristio je kompjuter i to uz pomoć štapića u ustima, kojim je dodirivao ekran tablet uređaja. Dodao je da je sada potrebno samo da misli o tome što želi da se desi i da uređaj čini da se to i ostvari.

Takođe je rekao da mu je na ovaj način vraćeno malo samostalnosti, te da se manje oslanja na svoje negovatelje.

Na početku je imao i probleme, kada su se posle operacije male žice sa implanta "otkačile", čime se broj elektroda koje su mogle da premere njegovu moždanu aktivnost smanjio.

Rojters je pisao da je Neuralnik bio svestan ovog rizika, zahvaljujući prethodnom ispitivanju na životinjama.

Iz kompanije su rekli da su povratili sposobnost implanta da prati pacijentove moždane signale zahvaljujući modifikovanju algoritma da bude "osetljiviji", a pacijent je, naveo je Ilon Mask, oborio svoj prethodni svetski rekord brzine kojom može da pomera kursor mislima.

"Sa samo deset do 15 odsto elektroda koje rade", rekao je Mask prošle prve nedelje avgusta.

(Ubrzanje.rs)

Video: Za dve godine veštačka inteligencija će promeniti poslovni svet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari