• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uber ulaže u startap koji razvija autonomna vozila, a koja će potom i koristiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pridružuju se postojećoj investiciji od milijarde dolara

  • 0
uber Foto: Cristi Croitoru / Alamy / Alamy / Profimedia

Uber je najavio ulaganje u britanski startap za tehnologiju autonomne vožnje, Wayve. Iznos ulaganja nije objavljen, ali je već poznato da će Uberovo ulaganje biti dodatak već postojećoj investiciji od 1,05 milijardi dolara, koju su osigurali SoftBank, NVIDIA i Microsoft.

Wayve, osnovan 2017. godine, specijalizuje se za tehnologiju Embodied AI, koja integriše veštačku inteligenciju u robote i vozila kako bi transformisala način na koji mašine percipiraju, interpretiraju i uče iz ljudskog ponašanja u stvarnim okruženjima.

Uz Uberovu podršku, Wayve planira da ubrza saradnju sa globalnim proizvođačima originalne opreme (OEM-ima) kako bi unapredio putnička vozila sa naprednim sistemima pomoći vozačima i automatizovanim voznim sposobnostima.

Partnerstvo između Ubera i Wayvea moglo bi dovesti do toga da vozila sa Wayveovom tehnologijom postanu dostupna globalnoj korisničkoj bazi Ubera, piše Poslovni plus.

Suosnivač i CEO Wayvea Aleks Kendal (Alex Kendall) izjavio je da taj startap razvija "univerzalnu" vozačku veštačku inteligenciju koja može omogućiti sve nivoe automatizacije vožnje u bilo kojoj vrsti vozila, bilo gde u svetu.

Alex Kendall CEO Wayve Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

"Uzbuđen sam što udružujemo snage sa Uberom, najvećom platformom mobilnosti na svetu, kako bismo masovno povećali učenje naše AI flote, osiguravajući da naša AV tehnologija bude sigurna i spremna za globalnu primenu u Uberovoj mreži."

Entuzijazam deli i CEO Ubera Dara Hosrovšahi.

"Delimo viziju o ponovnom osmišljavanju budućnosti urbane mobilnosti. Oduševljeni smo što smo uključili Wayve kao partnera za saradnju s proizvođačima automobila dok nastavljamo da gradimo Uber kao najbolju mrežu za autonomna vozila," rekao je CEO Ubera.

Dara Kosrovšahi Dara Hosrovšahi / Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari